Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, nu crede că va fi mărită Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) anul acesta, dar nici nu exclude pe deplin această posibilitate. „Despre impozitarea progresivă e de văzut, că asemenea decizii sunt prin excelență politice”, a mai afirmat acesta.
Dăianu a susținut apoi că în 2025 vine nota de plată „pentru mari neglijențe, mari erori în politica economică” și a insistat că aceia „care au greșit să-și asume aceste erori!”.
Președintele Consiliului Fiscal a mai afirmat că deficitul bugetar e atât de mare, că simpla reducere de cheltuieli ale statului nu va fi suficientă, așa că „va trebui să existe un sacrificiu din partea societății românești”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Propoziția care ne poate ghida e următoarea: reforma fiscală va trebui să fie gândită, adică să se gândească în continuare privind reforma fiscală. Că premierul și alți oficiali au spus, și opinia publică cunoaște, că analize ale unor instituții financiare internaționale există de câțiva ani. Deci nu e o noutate. Nu se poate declara cu nonșalanță că trebuie să analizăm un raport al Băncii Mondiale. Deci e o paletă de măsuri din care se va alege în 2025.
Eu nu cred că va fi mărit TVA-ul în 2025, nu cred că se va ajunge la așa ceva.
Despre impozitarea progresivă e de văzut, că asemenea decizii sunt prin excelență politice. PNL, UDMR, PSD nu au aceeași judecată a pachetului de măsuri și vor trebui să ajungă la compromisuri. În ultimă instanță, contează ca România să-și poată finanța deficitul bugetar și să-și refinanțeze datoria publică”, a declarat Daniel Dăianu.
Despre creșterea TVA, acesta a mai explicat: „Există avantaje și dezavantaje. Creșterea TVA, deși aduce venituri foarte rapid la buget și ai spune că are un anume ”temei”, e un impozit regresiv, deci afectează mai ales pe cei cu venituri mici. Din acest punct de vedere, există rezerve, dar nu e exclusă o asemenea creștere de taxă”.
„Însă mai devreme sau mai târziu, și asta se va vedea, întrucât nu poți să ai reducere de cheltuieli de amploare, de 4-5% din PIB – care ar echivala la puterea leului de acum cu peste 80 de miliarde de lei – așa ceva nu se poate face! Dhiar dacă ai reduce masiv cheltuielile în aparatul administrativ și ai face restructurări, cum pledează președintele PNL, Bolojan – și pe bună dreptate, că există multe redundanțe în aparatul administraiv, dar dimensiunea unei asemenea reduceri necesare descurajează gândul că poți numai pe partea de cheltuieli să rezolvi problematica de ansamblu a reducerii deficitului bugetar”, a continuat președintele Consiliului Fiscal.
Dăianu a precizat apoi că e nevoie de o colectare mai bună la bugetul de stat, căci România stă foarte prost în UE la colectarea TVA, dar și acesta „e un deziderat”.
Totodată, Daniel Dăianu a atras atenția că România are cel mai mare deficit bugetar din UE și nici nu e în Zona Euro, așa că „are un risc valutar”: „Dacă nu vom fi credibili prin această corecție macroeconomică, presiunile vor crește pe leu și BNR nu poate face minuni!”.