Dăianu (Consiliul Fiscal): Nu e exclusă o creștere de TVA. Doar reducerile de cheltuieli ale statului nu pot acoperi deficitul. Plătim acum pentru niște erori. Cei care au greșit să-și asume! (VIDEO)

Dăianu (Consiliul Fiscal): Nu e exclusă o creștere de TVA. Doar reducerile de cheltuieli ale statului nu pot acoperi deficitul. Plătim acum pentru niște erori. Cei care au greșit să-și asume! (VIDEO)
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a vorbit, pentru B1 TV, despre crizele suprapuse cu care ne confruntăm, mai ales despre criza din energie. Captură Video B1 TV

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, nu crede că va fi mărită Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) anul acesta, dar nici nu exclude pe deplin această posibilitate. „Despre impozitarea progresivă e de văzut, că asemenea decizii sunt prin excelență politice”, a mai afirmat acesta.

Dăianu a susținut apoi că în 2025 vine nota de plată „pentru mari neglijențe, mari erori în politica economică” și a insistat că aceia „care au greșit să-și asume aceste erori!”.

Președintele Consiliului Fiscal a mai afirmat că deficitul bugetar e atât de mare, că simpla reducere de cheltuieli ale statului nu va fi suficientă, așa că „va trebui să existe un sacrificiu din partea societății românești”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.

Dăianu, despre TVA și impozitarea progresivă

„Propoziția care ne poate ghida e următoarea: reforma fiscală va trebui să fie gândită, adică să se gândească în continuare privind reforma fiscală. Că premierul și alți oficiali au spus, și opinia publică cunoaște, că analize ale unor instituții financiare internaționale există de câțiva ani. Deci nu e o noutate. Nu se poate declara cu nonșalanță că trebuie să analizăm un raport al Băncii Mondiale. Deci e o paletă de măsuri din care se va alege în 2025.

Eu nu cred că va fi mărit TVA-ul în 2025, nu cred că se va ajunge la așa ceva.

Despre impozitarea progresivă e de văzut, că asemenea decizii sunt prin excelență politice. PNL, UDMR, PSD nu au aceeași judecată a pachetului de măsuri și vor trebui să ajungă la compromisuri. În ultimă instanță, contează ca România să-și poată finanța deficitul bugetar și să-și refinanțeze datoria publică”, a declarat Daniel Dăianu.

Despre creșterea TVA, acesta a mai explicat: „Există avantaje și dezavantaje. Creșterea TVA, deși aduce venituri foarte rapid la buget și ai spune că are un anume ”temei”, e un impozit regresiv, deci afectează mai ales pe cei cu venituri mici. Din acest punct de vedere, există rezerve, dar nu e exclusă o asemenea creștere de taxă”.

„Însă mai devreme sau mai târziu, și asta se va vedea, întrucât nu poți să ai reducere de cheltuieli de amploare, de 4-5% din PIB – care ar echivala la puterea leului de acum cu peste 80 de miliarde de lei – așa ceva nu se poate face! Dhiar dacă ai reduce masiv cheltuielile în aparatul administrativ și ai face restructurări, cum pledează președintele PNL, Bolojan – și pe bună dreptate, că există multe redundanțe în aparatul administraiv, dar dimensiunea unei asemenea reduceri necesare descurajează gândul că poți numai pe partea de cheltuieli să rezolvi problematica de ansamblu a reducerii deficitului bugetar”, a continuat președintele Consiliului Fiscal.

Dăianu, despre presiunea pe moneda națională: BNR nu poate face minuni

Dăianu a precizat apoi că e nevoie de o colectare mai bună la bugetul de stat, căci România stă foarte prost în UE la colectarea TVA, dar și acesta „e un deziderat”.

Totodată, Daniel Dăianu a atras atenția că România are cel mai mare deficit bugetar din UE și nici nu e în Zona Euro, așa că „are un risc valutar”: „Dacă nu vom fi credibili prin această corecție macroeconomică, presiunile vor crește pe leu și BNR nu poate face minuni!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Standard&Poor’s a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României: Există riscul retrogradării la „junk” (gunoi) / Reacția lui Tanczos Barna, ministrul Finanțelor
23:53 - Pieton accidentat de o ambulanță în Constanța. Autospeciala transporta la spital un pacient în stare critică
23:37 - Un deputat portughez e acuzat că a furat valize din aeroporturi. Conținutul unora dintre ele le-ar fi vândut online
23:26 - Furtuna Eowyn face ravagii în Marea Britanie și Irlanda. Aproape 800.000 de clădiri au rămas fără energie electrică
22:58 - Funeriu, amuzat de așa-zișii suveraniști care s-au grăbit să bage capul în poză la inagurarea noii Administrații Trump: Ridicol. Își imaginează cineva că președintele SUA chiar știe cine sunt acești oameni? (VIDEO)
22:56 - Incendiu în Crevedia. Locul în care a izbucnit focul este chiar lângă fosta stație GPL care a explodat în 2023
22:39 - Pericolele ascunse ale trendurilor de pe TikTok pentru tratarea gușei, acneei sau ridurilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă. „Se mint ei însuşi făcând asta”
22:25 - Crin Antonescu: Cu sau fără știrea sa, Călin Georgescu este candidatul Rusiei la Președinția României
22:01 - Două eleve românce date în urmărire internațională au fost găsite după patru zile. Unde se ascundeau adolescentele
21:58 - Huiduieli la ceremoniile de Ziua Unirii, de la Focșani și Iași. Muraru (PNL): Inclusiv George Simion a inflamat atmosfera și a avut acest rol de a monta acești oameni, de a-i mobiliza, în sensul de a strica această sărbătoare (VIDEO)