Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, joi, că fermierii români ar putea primi din 2014 fonduri europene pentru plăţile asiguratorii în caz de calamitate a culturilor, precum şi pentru finanţarea conectării la structura de irigaţi, informează Mediafax.
Însă pentru acest lucru, este nevoie de un cadru legislativ adecvat, cu posibilitatea de creare a unor fonduri de stat sau mixte, cu participarea producătorilor şi a asiguratorilor privaţi, în cazul în care aceştia doresc.
”Dacă ar fi gândit anul acesta până anul viitor o legislaţie, probabil şi inspirându-se din exemple pozitive mai ales din ţări din sudul UE unde apar destul de des astfel de situaţii de secetă sau de inundaţii, ca Portugalia, Spania, Franţa, Italia, s-ar putea gândi un sistem care să presupună un fond creat de stat sau un fond mixt, inclusiv cu participarea producătorilor agricoli şi a firmelor de asigurare care iau prime de asigurare şi, în astfel de situaţii, practic acuma nu acoperă nimic”, a spus Cioloş.
El a explicat că după 2014 o parte din aceste costuri pentru culturile calamitate ar putea fi acoperite din fondurile de dezvoltare rurală în sensul că, dacă există un astfel de fond mutual, creat de exemplu de o asociaţie de producători, în situaţii de calamitate la o sumă plătită de acest fond mutual la un euro s-ar putea suplimenta din programul de dezvoltare rurală cu un procent de 60-70% bani europeni.
„Deci, fondul ar plăti un euro şi agricultorul ar primi un 1,60 euro”, a arătat Cioloş.
În privința sistemului de irigații, Cioloș a precizat că au existat discuții cu Johannes Hahn, comisarul pentru politica de coeziune, și e posibil ca România să intre prioritar pentru fonduri în acest sens.
”Cred că dacă România se pregăteşte din timp din 2014 încolo poate să fie finanţat sistemul de irigaţii şi din fondurile de dezvoltare rurală pentru partea de conectare a agricultorilor la reţeaua de irigaţii şi din fondurile structurale. Am avut o discuţie cu comisarul (Johannes – n.r.) Hahn care se ocupă de politica de coeziune şi ar putea România să fie acceptată cu prioritatea aceasta şi, deci, din fondurile structurale să finanţeze şi infrastructura de irigaţii”, a mai spus Cioloş.