Premierul Dacian Cioloș a spus, miercuri, că bugetul pe 2016 a fost adoptat în Guvern și trimis în Parlament.
„Construcția bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri impuse de legislația parlamentară în 2015 care a dus la o mărire de 12,6 miliarde de lei. Am spus că în respectul echilibrului puterilor în stat, Guvernul a decis să respecte legislația adoptată de Parlament și să dăm dovadă de curaj pentru a găsi soluții pentru aplicarea lui. Am preferat să acceptăm și să venim cu propuneri care să ne permită să menținem aceste limite”, a explicat șeful Guvenului.
„Bugetul a fost construit cu un deficit de 3% stabilit la nivelul UE”, a spus premierul, explicând că în ceea ce privește MTO, guvernul „este hotărât ca în 2016 să creeze premisele pentru o realiniere la ținte. Pe termen mediu vrem să ne încadrăm în limitele agreate de 1% deficit structural”.
În ceea ce privește implementarea bugetului, acesta se bazează pe câteva principii enumerate de Cioloș. Primul este prioritizarea și se referă la un număr limitat de proiecte, „nu un shopping list”. Este urmat de transparentizare prin publicarea contractelor și a cheltuielilor ministeriale pentru a urmări execuția bugetară de către guvern. A treia prioritate este eficiența printr-o îmbunătățire a calității actului administrativ. Principiile se încheie cu prudența și predictibilitatea pentru continuarea investițiilor începute pentru stimulara investițiilor din sectorul privat.
Referitor la domeniile prioritizate, acestea sunt educația, cercetarea și sănătatea.
Educația va beneficia de alocări bugetare pentru universități, infrastructura unităților școlare, investiții în școli și modernizare în mediul rural.
Pentru cercetare se va avea în vedere continuarea investițiilor dedicate proiectului laserului de la Măgurele.
În ceea ce privește sănătatea, se va realiza un program național pentru arși în Iași, Târgu Mureș, Timișoara și București, dar și un subprogram de oncologie pediatrică care privește o asistență medicală a nou născutului prematur.
#DIRECT_ONE_k0jj53#