Cutremurele din Turcia provoacă noi amenzi și majorări taxe în România. Poliția, nu primariile, vor verifica proprietarii de locuințe
Toți românii care nu vor încheia o poliță de asigurare obligatorie pentru locuință, precum celebra PAD, sunt în vizorul guvernanților; un nou proiect de lege aflat în dezbatere propune ca proprietarii neasigurați să fie amendați.
Mai mult în proiectul amintit se vorbește și despre o majorare considerabilă a impozitelor pentru locuințe în cazul proprietarilor care nu au o poliță de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD).
Astfel, pentru a crește numărul locuințelor asigurate împotriva dezastrelor, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ trimis, săptămâna trecută, în dezbatere la Senat, ca amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței să fie aplicate de către polițiști, nu de către primari, așa cum stabilește legea în prezent.
Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Polițiștii vor aplica amenzile, nu primăriile
Conform actului normativ, cei care nu-și asigură locuințele vor plăti impozit mai mare, în timp ce persoanele care-și asigură facultativ locuința vor beneficia de reducerea impozitului.
Statul nu poate veni în ajutor pentru cei care nu și-au încheiat înainte o poliță de asigurare obligatorie PAD, despăgubiri obținând, teoretic, doar persoanele care au încheiat anterior seismului o poliță de asigurare.
Prin viitoarea lege se stabilește că amenzile pentru nerespectarea obligației de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale vor fi aplicate de “personalul desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”, nu de către primari sau persoanele împuternicite în acest scop de către aceştia, așa cum apare în lege acum.
Cu cât se va majora impozitul pe clădiri
Proiectul vizează și modificarea Codului fiscal, astfel încât, în cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu, impozitul calculat pentru acestea să se majoreze cu 10% în timp ce, în cazul clădirilor rezidenţiale asigurate facultativ, impozitul pentru acestea se va reduce cu 10%.
Statistic circa 80% din proprietarii la nivel național riscă să piardă tot în cazul unui cutremur major.