Curtea Europeană de Justiție spune că turiștii care au fost afectați de măsurile din timpul pandemiei Covid ar putea să fie despăgubiți

Publicat: 12 01. 2023, 14:22

Cetățenii ale căror pachete turistice au fost distruse de impunerea unor restricții pentru combaterea pandemiei COVID-19 ar putea avea dreptul la o despăgubire cel puțin parțială, a declarat joi cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene.

În data de 15 martie, plajele au fost închise și a fost instituită o stare de asediu

Curtea Europeană de Justiție a intervenit după ce i-a fost solicitată opinia de către un tribunal din Germania.

Instanța din Munchen analizează cazul a două persoane care au cumpărat un pachet de vacanță de două săptămâni pe insula spaniolă Gran Canaria începând cu 13 martie 2020, chiar în momentul în care pandemia a lovit Europa.

Aceștia solicită o reducere de 70% din preț din cauza restricțiilor care au fost impuse acolo două zile mai târziu și a întoarcerii lor anticipate.

Atunci când au fost impuse restricțiile, pe 15 martie, plajele au fost închise, a fost instituită o stare de asediu, iar reclamanților li s-a permis să părăsească camera de hotel doar pentru a mânca, a precizat instanța UE.

La 18 martie, li s-a spus să fie gata să plece în orice moment, iar la două zile după aceea au fost nevoiți să se întoarcă în Germania.

Operatorul turistic a refuzat reducerea solicitată pe motiv că nu putea fi considerat responsabil pentru un „risc general de viață”.

Instanța UE a constatat că „un călător are dreptul la o reducere a prețului pachetului său în cazul în care lipsa de conformitate a serviciilor de călătorie incluse în pachet se datorează restricțiilor care au fost impuse la destinația de călătorie pentru a combate răspândirea unei boli infecțioase, cum ar fi COVID-19”.