Cum se vor desfășura controalele masive anunțate de președintele ANAF. Lucian Heiuș, pe B1 TV: S-au făcut și până acum, dar într-un ritm foarte timid / Mulți se laudă cu concediile pe care le fac (VIDEO)
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a oferit detalii în exclusivitate pentru B1 TV, vineri, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, despre controalele masive pe care le va demara Agenția de la 1 iulie.
Lucian Heiuș (ANAF), pe B1 TV, despre controalele de amploare care urmează
Oficialul a precizat că s-au mai făcut astfel de controale, însă este s-au desfășurat „într-un ritm foarte timid”.
„S-au făcut și până acum controale de acest gen, dar într-un ritm foarte timid, dar rezultatele întotdeauna s-a dovedit că au fost bune, în sensul că aceste persoane și-au plătit, în marea lor majoritate, impozitul pe diferența de venit între venitul pe care l-am estimat noi și venitul pe care ei l-au declarat”, a declarat Lucian Heiuș.
Întrebat cum o să se desfășoare ele, președintele ANAF a explicat: „Avem informații de la primării și vedem ce bunuri mobile și imobile sunt achiziționate într-o perioadă de timp. Vedem din conturile bancare care este creșterea banilor depuși în aceste conturi. Ne uităm, de exemplu, dacă anumiți patroni și-au credit propriile societăți cu sume de bani – știți, acel mecanism de împrumutare a societății cu bani proprii”.
„Ne uităm să vedem dacă au crescut cumva acțiunile pe care le dețin anumite persoane, cum de altfel căutăm și alte cheltuieli care sunt angajate de persoanele fizice, estimăm venitul necesar pentru a obține aceste lucruri și comparăm cu venitul pe care și l-au declarat și pe care au plătit un impozit”, a adăugat el.
„Dacă diferența dintre cele două venituri, cel estimat de noi și cel declarat și pe care s-a achitat impozit, este mai mare de 10% din venitul declarat și mai mult de 50.000 de lei, atunci deja există un risc și acea persoană poate să fie controlată de noi și i se cere să justifice de unde are banii cu care și-a achiziționat bunurile respective. Dacă nu le poate justifica, că poate ne scapă și nouă ceva, este impozitat cu 16% și i se calculează și accesoriile aferente”, a continuat oficialul.
Întrebat dacă acțiunea se va desfășura unitar la toate primăriile sau mai degrabă se va merge „la pont”, Lucian Heiuș a punctat: „Deja există programe informatice prin care avem acces la bazele de date de la foarte multe instituții, inclusiv la bazele de date ale primăriilor, și acolo vedem efectiv toate bunurile pe care le are, mobile sau imobile, orice persoană din România”.
Șeful ANAF spune că se vor lua informații inclusiv de pe rețelele sociale.
„De exemplu, nu avem un program informatic care să ne pună la dispoziție în câte concedii pleacă o anumită persoană, dar mulți se laudă cu excursiile, cu concediile pe care le fac și atunci este o cheltuială pe care ei au angajat-o. Luăm această informație de acolo și o adunăm la veniturile pe care ar fi trebuit să le aibă în perioada fiscală respectivă”, a mai afirmat Heiuș.