Guvernanții iau în calcul comasarea impozitului pe venit cu contribuția la Sănătate. Asta ar aduce bani în plus la buget, dar ar reduce lefurile românilor cu 3%. Profesorul de economie Cristian Păun a explicat de ce aceasta este „o șmecherie fiscală”, mai ales în contextul în care „taxele pe muncă sunt destul de mari” în România, iar contribuția la Sănătate e „enormă” – 10%.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Andreea Moraru, pe B1 TV. Cristian Păun a vorbit și despre bugetul de stat pe 2025.
„Din punctul meu de vedere, (guvernanții) ar trebui să vină cu bugetul deja, măcar cu ipoteze principale pe care urmează să fie construit bugetul din acest an. Deja suntem în întârziere, trebuia deja să avem acest buget. Înțelegem că au fost alegeri, dar mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, cetățenii au nevoie de predictibilitate și transparență. Și atunci acest buget ar trebui să existe măcar ca ipoteze: cu ce creștere economică se merge, cu ce grad de colectare, proiecțiile privind inflația, dobânzile, deficitul bugetar.
Faptul că mergem cu un deficit de 7% e foarte mare. E imens acest 7% și ar fi fost bine să-l reducem mai mult, că până la urmă acest deficit va continua să alimenteze inflația, care va rămâne în continuare un pericol important pentru populație.
N-o să vedeți inflația în scădere cu un astfel de deficit. Deci deocamdată lucrurile sunt încă într-o fază destul de netransparentă, incipientă, sunt mai degrabă zvonuri cu privire la cum arată construcția bugetară. Credibilitatea va apărea numai când premierul va ieși cu aceste informații public”, a declarat profesorul de economie.
Întrebat cum vede comasarea impozitului pe venit cu contribuția la Sănătate, pe care ar lua-o în calcul guvernanții, Păun a răspuns: „E o șmecherie care are mai multe fațete. Prima e amestecarea banilor de la Sănătate, care mergeau către Casa de Sănătate, cu banii care merg la bugetul statului, astfel încât Guvernul apoi să decidă cât mai dă către Sănătate. Adică pune între paranteze niște bani care aveau o destinație clară – Sănătatea – și în condițiile astea rezolvă o problemă. O a doua problemă din spatele acestei șmecherii fiscale e că o să ne crească impozitele, că impozitul pe venit se aplica după ce se aplica CAS-ul, acum se aplică în același moment, ceea ce înseamnă că urmează să crească impozitarea. Ați spus și dvs că urmează să scoatem mai mulți bani din buzunar”.
„E și o metodă șmecherească de a ascunde ce ar fi trebuit să se facă. Eu cred că acest 10% pe care-l plătim pentru Sănătate e enorm și el e plătit acum pe toate tipurile de venituri. Chiar dacă tu-l plătești deja prin salariu, dacă ai venituri și din alte surse, plătești și acolo contribuții la Sănătate. Mi se pare oarecum incorect.
Și în loc să scădem această contribuție la Sănătate destul de mare, 10%, dacă o comparăm inclusiv cu ce se întâmplă în alte țări europene, noi acum o mascăm într-un impozit mare, numit impozit pe venit, și evităm astfel discuțiile cu privire la o scădere a contribuției la Sănătate, care ar fi fost și de dorit, și așteptată de noi toți.
Taxele pe muncă sunt destul de mari și ele includ și această contribuție la Sănătate”, a mai explicat profesorul Cristian Păun, pentru B1 TV.