Christian Năsulea, profesor de economie mondială, susține că în spatele pretinsei preocupări a statului pentru sănătatea românilor stă nevoia foarte mare de a face rost de bani. Dovada este că statul nu a crescut taxele doar pe zahăr și produsele din zahăr, pentru a descuraja consumul acestora, ci le-a crescut și în cazul produselor care conțin substituți ai zahărului. Deci statul nu e interesat să descurajeze consumul de zahăr, periculos pentru sănătate, ci doar să facă rost de bani la buget.
De Moș Nicolae, prețul dulciurilor este cel mai mare din ultimii 13 ani.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„Ca s-o luăm în ordine: avem, în primul rând, un motiv de creștere sezonieră. În fiecare an, în această perioadă, ca urmare a creșterii cererii pentru dulciuri, cresc prețurile.
La acestea se adaugă situațiile deosebite care ne afectează în acest moment: creșterile generalizate de prețuri care au făcut ca zahărul și anumite ingrediente să ducă la scumpiri suplimentare și avem, de asemenea, acestă politică a UE de a descuraja consumul de zahăr pentru că e nesănătos.
La nivel european sunt planuri, care se văd deja și la noi în țară, pentru o creștere graduală a taxelor, a unor accize speciale puse pe zahăr și produsele cu conținut de zahăr, pentru a fi descurajat consumul acestora și oamenii să fie împinși spre o viață mai sănătoasă”, a declarat Christian Năsulea, pentru B1 TV.
Acesta a spus apoi că „nu e neapărat de acord” cu strategia de la nivelul UE, dar problema e că „în România, modul în care e făcută această ajustare a consumul prin creșterea taxelor nu are sens și nu urmează dovezile științifice pe care le avem din domeniu legat de modul în care funcționrază relația dintre taxe și comportamentul consumatorilor, că România nu scumpește prin taxe doar produsele pe bază de zahăr, ci, din motive care pentru mine sunt de neînțeles, a decis să scumpească și produsele care conțin substituți ai zahărului”.
„Ar fi trebuit să fie lăsate produsele pe bază de ștevie sau aspartam sau orice alt substituit la un nivel de taxare anterior, așa încât ele să fie preferabile consumului alimentelor și băuturilor pe bază de zahăr, dar statul român a decis să le taxeze pe toate. Practic, a decis să spună ”vom încerca să colectăm mai multe taxe”. (…)
Primează nevoia foarte mare de bani a statului, în detrimentul interesului general al societății și al ideii de a ne ajusta sistemele la nivel economic și social, așa încât să trăim mai bine”, a mai declarat profesorul de economie Christian Năsulea.