Cum cresc pensiile? Deputații adoptă noua lege care va mări pensiile în două etape

Publicat: 20 11. 2023, 07:54
Actualizat: 20 11. 2023, 07:58
Sursa Foto: Facebook / Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

În noua lege, scrie că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Camera Deputaților adoptă luni noua lege a pensiilor.

În anul 2024 pensiile vor creste în două etape

Dezbaterile în Comisia pentru muncă și protecție socială vor începe la ora 10, iar termenul limită pentru întocmirea raportului este tot astăzi.
Conform noii legi, nu se modifică vârsta standard de pensionare, iar stagiul minim și cel complet rămân la fel.

Pe 1 ianuarie este prima creștere în funcție de rata inflației. Toate pensiile vor fi indexate cu 13,8%. Va fi o majorare de la 1.785 de lei la 2.032 de lei pentru punctul de pensie.

Pe 1 septembrie, va intra în vigoare recalcularea tuturor pensiilor, după noua formulă. Vor fi creșteri preconizate între 0 și 80%.
Prima dintre ele era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană, adică rata inflației plus 50% din creșterea reala a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă, prin recalcularea pensiilor, explică ministrul Muncii.

Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare.

De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Chiar dacă se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, există unele avantaje pentru femei, prevăzute în noua lege.
Astfel, vârsta de pensionare se va reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni.

De asemenea, concediul pentru creșterea copilului este considerată perioadă contributivă. Actul normativ a fost votat pe 14 noiembrie de senatori, după doar câteva ore de dezbateri în comisiile de specialitate și în plen.