Cum au reuşit doi americani să deschidă un restaurant în Republica Moldova fără a da mită: Au fost obligaţi să instaleze zece chiuvete în bucătărie!

Publicat: 17 03. 2016, 11:51
Foto: newsmaker.md

Deschiderea unei afaceri în Republica Moldova este posibilă și fără a da mită funcționarilor de la diverse instituții de peste Prut. O demonstrează doi americani, David Smitt și Matthew Stallman, care au reușit, împreună cu un partener de afaceri, să deschidă un restaurant cu specific american, în Republica Moldova, în ciuda obstacolelor birocratice de care s-au lovit, infomează Agora.md, care citează newsmaker.md.

Inițial, David și Matthew au încercat, fără succes, să obțină un împrumut de la o bancă.

„Am vrut să obținem un împrumut de 100.000 de lei, dar au cerut să pun drept garanție casa părinților. În Statele Unite ne-ar fi oferit cu ușurință o linie de credit în sumă de 10.000 de dolari imediat după înregistrarea companie. Aici, nici băncile, nici furnizorii nu doresc să facă bani”, a declarat Vladislav Shulianski, partenerul celor doi.

Deși au întâmpinat probleme și atunci când au vrut să obțină un permis de ședere în republica Moldova, antreprenorii americani au povesit că s-au lovit de cele mai multe dificultăți în momentul în care au avut nevoie de un aviz din partea Centrului Național de Sănătate Publică.

Printre cerințele sanitare formulate de instituție s-au numărat instalarea a zece chiuvete pentru fiecare tip de produs, precum și prezența a câteva zeci de cuțite. Totodată, David și Matthew au fost avertizați că riscă să primească penalizări dacă magneții de la cuțite sunt prea mici sau este prea puțin spațiu în bucătărie.

„Avem o bucătărie care are o mărime mai mare decât jumătate din mărimea sălii restaurantului. Aceasta are patru camere și, inițial, uneia îi lipsea un metru pătrat. Inspectorii au fost și au cerut să demolăm un perete ca să mărim zona”, a declarat Shulianski.

După doi ani și jumătate antreprenorii au obținut certificatul sanitaro-igienic de la Centrul Național de Sănătate Publică.

Ulterior, antreprenorii au avut nevoie de perimisiunea Primăriei pentru a-și deschide restaurantul, proces care a durat încă cinci luni.

Americanii au precizat că au depășit toate aceste obstacole birocratice fără a da mită, deși de multe ori, susțin ei, li s-a dat de înțeles că ar trebui să ofere mici atenții pentru a li se rezolva mai soluționa mai ușor cererile.