Cum arată lunga listă a efectelor NEGATIVE ale Ordonanţei 114 a „lăcomiei”
Ordonanţa 114 a „lăcomiei” este necunostituțională,poate afecta negativ posibilitățile de finanțare ale statului, va afecta foarte serios întreprinderile mici şi mijlocii şi poate avea efect negativ asupra programelor guvernamentale, au precizat Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România într-o scrisoare adresată lui Călin Popescu-Tăriceanu, relatează hotnews.ro.
În scrisoarea citată de Hotnews se menţionează și o lungă listăde posibile efecte ale Ordonanţei 114.
Potențialele efecte ale taxei asupra companiilor:
- Este de așteptat o revizuire nefavorabilă a planurilor investiționale și disponibilizări în sectorul privat, ceea ce poate determina creșterea ratei șomajului și favorizarea fenomenului emigrației
- IMM-urile și antreprenorii vor resimți cel mai puternic restrângerea creditării în economie
- Vor fi afectate companiile care generează exporturi, cu impact nefavorabil asupra competitivității
- Va fi descurajată creditarea internă și încurajată finanțarea transfrontalieră ceea ce va determina creșterea datoriei private externe și riscuri suplimentare la adresa stabilității financiare.
- Vor fi stimulate dezvoltarea formelor de finanțare nereglementate și/sau nefiscalizate.
Potențialele efecte ale taxei asupra populației:
- Limitarea accesului la creditare pentru populație, mai ales pentru creditele ipotecare, cu impact negativ în principal pentru populația tânără dar și pentru piața construcțiilor rezidențiale
- Este de așteptat o reducere a soldului resurselor atrase (conturi curente și depozite), ceea ce va determina o diminuare semnificativă a nivelului de economisire cu impact asupra creșterii economice. Gradul de bancarizare se va reduce față de nivelul actual de 60%.
Potențialele efecte ale taxei asupra statului:
- Impact direct asupra încasărilor la bugetul de stat generat de încetinirea creșterii veniturilor și a consumului
- Impact negativ asupra absorbției fondurilor europene prin reducerea componentei de cofinanțare care implică credit bancar
- Impact negativ asupra programelor guvernamentale
- Impact negativ asupra posibilităților de finanțare ale Statului – se afectează negativ cei mai importanți doi finanțatori ai statului român, băncile și fondurile de pensii locale, conducând potențial la creșterea costurilor de finanțare ale statului și la creșterea dependenței de fluxurile de capital străin
- Riscul pierderii rating-ului investițional
- Mai mult, taxa pe activele financiare ar putea genera consecințe fiscale nefaste, ridicând o serie de probleme legate de aplicarea principiului neutralității măsurilor fiscale, al echității fiscale și al predictibilității impunerii.
Potențialele efecte ale taxei asupra sectorului bancar:
- Unele bănci nu vor deține fonduri proprii pentru acoperirea integrală a cerințelor de capital generate de introducerea taxei
- Pot apărea efecte de antrenare periculoase pentru stabilitatea financiară a sistemului bancar
- Băncile vor fi nevoite să își regândească modelul de afaceri și strategiile investiționale în România
- Creșterea ratei creditelor neperformante.
”Modul în care a fost concepută această taxă nu are fundament economic, respectiv condiționarea acesteia de ROBOR, o dobândă care este stabilită de piaţă. ROBOR este rezultatul cererii şi ofertei de pe piața interbancară, depinzând de o serie de factori macroeconomici, inflația fiind principalul factor determinant al evoluției nivelului ROBOR”, se arată în scrisoarea citată de hotnews.ro.
În plus, semnatarii scrisorii au atras atenţia ca taxarea activelor financiare a fost impusă în alte state ale Uniunii Europene în perioada crizei din anii 2009 – 2010 pentru a compensa finanțarea cu bani publici a băncilor. În plus, nivelul de taxare propus în România este mult mai mare decât nivelurile observate în aceste state.
Discuţiile cu privire la OUG 114/2018 s-au reluat după ce Ministerul Finanţelor a fost acuzat că nu a consultat Banca Centrală Europeană (BCE) şi că, în forma actuală, încalcă legislația europeană.
Marţi va avea loc o întrevedere între Calin Popescu-Tariceanu şi reprezentanţii băncilor cu privire la problemele menţionate în scrisoare.