Cum a risipit Guvernul Ponta banii din bugetul statului: Neregulile, sesizate într-un raport al Curții de Conturi (VIDEO)

Cum a risipit Guvernul Ponta banii din bugetul statului: Neregulile, sesizate într-un raport al Curții de Conturi (VIDEO)
Foto: rfi.ro

UPDATE: În urma publicării acestui articol, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a cerut un drept la replică. Îl redăm integral la finalul știrii.

„Nu sunt bani”! Nu de puţine ori guvernanţii noştri au folosit aceste cuvinte ca explicaţie în situaţii de urgenţă. Raportul anual al Curții de Conturi arată că bani au fost, de fapt, dar s-au cheltuit derizoriu, informează B1 TV. Nu mai puţin de 434,8 milioane de lei a cheltuit în 2014 Secretariatul de Stat pentru Culte, instituția care asigură salarizarea preoților. În același an, bugetul pentru Tineret și Sport a fost de peste 390 de milioane de lei. În 2014, Secretariatul de Stat pentru Culte a fost în subordinea Guvernului și în coordonarea premierului de atunci,
Victor Ponta. Totodată, Ministerul Agriculturii nu poate justifica, prin documente, cum s-au cheltuit 2 milioane de lei pentru participarea la un târg care a durat trei zile.

Raportul Curţii de Conturi arată că în 2014, premierul de atunci Victor Ponta a avut la dispoziție un Fond de Rezervă al Guvernului de aproape 500 de milioane de euro. Acest Fond a crescut de nu mai puţin de 15 ori în decursul acelui an, de la 161 de milioane de lei, în bugetul inițial, la 2,34 de miliarde de lei. Ca o comparație, cam tot atât a fost și bugetul general al Justiției, în același an.

Iar cei de la Curtea de Conturi spun că pentru multe din cheltuieli nu sunt îndeplinite condițiile de a fi încadrate la categoria Urgente sau Neprevăzute”, aşa cum prevăd dispozițiile legale de alocare a banilor din acest Fond.

Cum a risipit Guvernul Ponta banii din bugetul statului

#DIRECT_ONE_te4xzz#

Departamentul de Luptă Antifraudă, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a cheltuit pe transport auto nu mai puțin de 63 % din bugetul de bunuri și servicii. Bani cheltuiţi neeficient, aşa cum arată Raportul Curții de Conturi. Mai mult, acest Departament nu are niciun angajat la propriul birou de audit intern.

Şi Secretariatul de Stat pentru Culte, instituția care asigură salarizarea preoților și construirea de lăcașe de cult, a cheltuit în 2014 nu mai puţin de 434,8 milioane de lei. În același an, bugetul pentru Tineret și Sport a fost de 392,6 milioane de lei.

Iar Ministerul Afacerilor Interne a achitat, aparent inexplicabil, cheltuielile cu utilități de la sediul Asociației pentru Implementarea Democrației, al cărei președinte este Alexandru Cumpănașu. Sediul este un imobil pe care Asociaţia l-a închiriat de la Minister.

Tot în legătură cu MAI, Raportul consemnează că angajații acestui Minister nu au trecut în evidențele contabile aparatura primită gratuit în cadrul unui contract cu o firmă de telefonie mobilă.

Şi Ministerul Muncii a greşit. A calculat eronat asigurările care trebuiau plătite pentru mai multe drepturi salariale obținute în instanță, aplicând greșit cota de contribuții la asigurările sociale. Bugetul a fost astfel păgubit cu 363.000 de lei.

Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților, aflată în coordonarea premierului, a avut la dispoziție, în 2014, un credit bugetar inițial de 263,4 milioane de lei, dar a sfârșit prin a face plăți de 625,8 milioane de lei.

ANRP se află în centrul unei ample anchete a DNA, potrivit căreia cei mai importanți beneficiari ai sumelor plătite de Agenție în perioada 2009-2011 sunt parlamentari și alți politicieni.
Aceștia au primit despăgubiri de zeci sau sute de ori mai mari decât valoarea reală a proprietăților.

Nici Ministerul Agriculturii nu poate justifica, prin acte, cheltuirea a 2 milioane de lei pentru participarea la un târg care a durat doar trei zile, 12-15 februarie 2014.

DREPT LA REPLICĂ

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) face următoarele precizări:

În articolul publicat astăzi, 2 februarie 2016, pe site-ul B1 TV: https://b1.ro/stiri/economic/guvernantii-risipa-din-bugetul-statului-neregulile-guvernului-ponta-sesizate-intr-un-raport-al-curtii-de-conturi-139201.html, au apărut o serie de inadvertenţe care aduc atingere gravă imaginii şi reputaţiei Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID) şi preşedintelui acesteia, domnul Alexandru Cumpănaşu, iar modul în care a fost prezentat și relatat și apoi preluat de mass-media produce prejudicii foarte grave.

Din respect faţă de profesionalismul dovedit de jurnaliştii B1 TV, facem următoarele precizări:

1. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) nu a avut NICIODATĂ un sediu închiriat de la Ministerul Afacerilor Interne.

2. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) nu a avut NICIODATĂ un spaţiu dat în folosinţă de către Ministerul Afacerilor Interne.

3. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) nu a avut NICIODATĂ sediul în vreun spaţiu al Ministerului Afacerilor Interne.

4. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a avut de la înființare până în prezent propriul sediu unde își desfășoară propria activitate, fără legătură cu activitățile Ministerului Afacerilor Interne.

5. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a încheiat în anul 2007 un Protocol de parteneriat cu Ministerului Afacerilor Interne (denumit atunci: Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA)), al cărui obiectiv principal îl constituie funcționarea Centrului Național de Voluntariat pentru Integritate (CNVI), definit de către Comisia Europeană, în Raportul MCV din 2007, drept un “mecanism important și de mare anvergură” în combaterea corupției.

Protocolul de parteneriat nu a vizat NICIODATĂ oferirea către Asociația pentru Implementarea Democrației a niciunui folos, ci desfășurarea exclusiv în comun, prin CNVI, a unor activități care au vizat combaterea corupției și activități cuprinse în Raportul MCV (ex: coordonarea de către CNVI a grupurilor de acțiune anticorupție).
Astfel, începând cu anul 2007, aproape toate Rapoartele MCV au reflectat pozitiv activitatea CNVI, desfășurată ÎN COMUN de către Ministerul Afacerilor Interne și Asociația pentru Implementarea Democrației. În sediul CNVI s-au desfășurat exclusiv activități comune.

6. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) nu a fost notificată NICIODATĂ de către MAI sau Curtea de Conturi cu privire la cele relatate în articol, respectiv plata cheltuielilor utilităților spațiului respectiv.

7. Conform Protocolului de parteneriat încheiat (art. 4, alin. 2), spațiul la care se face referire este pus de către MAI (MIRA) la dispoziția Centrului Național de Voluntariat pentru Integritate, și NU la dispoziția Asociației pentru Implementarea Democrației.

8. Cuvintele “închiriere”, “punere la dispoziție”, “sediu” nu apar în Raportul Curții de Conturi și aduc prejudicii grave Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

9. Comisia Europeană și Ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene la București au reflectat în documentele lor importanța activității comune a Asociației pentru Implementarea Democrației și MAI, prin CNVI, prin care s-au realizat progrese importante în lupta împotriva corupției, evidențiate în Rapoartele MCV.

10. Parchetul General, ca autoritate în stabilirea legalității unui Protocol de parteneriat și a cheltuielilor afectuate, a constatat încă din anul 2010 legalitatea tuturor activităților și cheltuielilor efectuate, Protocolul de parteneriat nefiind schimbat până în prezent.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`