Cum a apărut “bula Bitcoin” și ce ar urma să se întâmple când ea se va “sparge”

Cum a apărut “bula Bitcoin” și ce ar urma să se întâmple când ea se va “sparge”

O nouă dezbatere despre bulele speculative a apărut după ce Bitcoin a scăzut cu aproape 22% peste noapte, la 35.000 de dolari, ştergând aproape 500 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă de la valoarea maximă de tranzacţionare. Bitcoin este în scădere cu aproape 50% faţă de recordul de 65.000 de dolari înregistrat în Aprilie.

Ce este o bulăîn economie și cum se formează

O bulă economică apare atunci când tranzacțiile bursiere se fac la volume ridicate și care diferă considerabil de valoarea intrinsecă sau reală a acestora. Nu se pot cunoaște cu exactitate cauzele care conduc la aceste bule economice sau speculative. De asemenea, nu se poate cunoaște momentul în care aceste bule se vor sparge, generând ierderi imense pentru investitori.

O bulă speculativă există în condițiile în care un instrument financiar este evaluat la suprapreț de-a lungul unei perioade îndelungate. Prezența clienților care cumpără un produs financiar cu speranță că îl vor putea revinde mai târziu pentru o sumă mai mare este un alt factor care contribuie frecvent la crearea de bule financiare.

Dacă apare o bulă economică pe piața, atunci există riscul de „prăbușire” a valorii instrumentului financiar respectiv: clienții vor continua să cumpere atâta timp cât consideră că există și alți cumpărători pe piață, astfel încât când mulți decid să vândă, prețul va cădea.

Cum a apărut bula Bitcoin

Aprecierea foarte rapidă a Bitcoin i-a făcut pe unii analiști să avertizeze că ne aflăm în prezența unei bule speculative care s-ar putea sparge în curând. Cea mai cunoscută criptomonedă a crescut cu peste 300 la sută în ultimele 12 luni. Asta i-a determinat pe economiștii Bank of America să o numească„mama tuturor bulelor”.

Autoritatea de reglementare este în mod clar îngrijorată de faptul că riscurile inerente criptomonedelor sunt agravate de înșelătorii și de firme nereglementate care vizează oamenii de rând cu materiale de marketing care evidențiază doar avantajele investiției în criptomonede, dar nu și riscurile, arată un analist financiar al AJ Bell.

Ce alte criptomonede sunt în aceeași situație

Deși Bitcoin este cea mai populară monedă virtuală, există în prezent sute de criptomonede în întreaga lume, dar un grup principal de 20 de monede constituie aproximativ 99% din piață ca volum, potrivit site-ului web de criptare CoinDesk.

Ethereum se tranzacționa la 1.837 de dolari pe 9 martie, conform platformei CoinDesk. A doua cea mai mare criptomonedă prin capitalizare totală de piață, de 211,2 miliarde de dolari, Ethereum a fost propusă pentru prima dată în 2013 de către dezvoltatorul Vitalik Buterin, a fost lansată în iulie 2015 și se bazează pe tehnologia blockchain. Moneda a urcat recent la 1.958 dolari, pe 19 februarie 2021.

Ce se întâmplă când se sparge o bulă economică

Bula din piaţa criptomonedelor care a dus la creşterea valorii de piaţă a Bitcoin peste 1 trilion de dolari şi a adăugat miliarde de dolari unor monede digitale necunoscute a început să se spargă

Tot avansul înregistrat după ce Tesla a anunţat că va permite folosirea Bitcoin pentru a cumpăra maşini a fost şters. De asemenea, şi Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă, a înregistrat o scădere semnificativă de 40%, în timp ce Dogecoin a pierdut 45%.

Săptămâna trecută, CEO-ul Tesla Elon Musk a declarat că producătorul de maşini electrice a suspendat achiziţiile de maşini cu Bitcoin, citând cantităţile uriaşe de energie pe care le impun procesele de minare. Pe atunci, comentariile lui Musk au generat pierderi de peste 300 de miliarde de dolari de-a lungul pieţei.

Banca centrală a Chinei a declarat marţi că Bitcoin nu ar trebui utilizat ca mijloc de plată şi a interzis serviciile asociate cu monedele virtuale din cadrul instituţiilor financiare şi firmelor de plăţi.

Şi alte criptomonede au urmat tendinţa negativă a bitcoin —valoarea ripple a scăzut cu 33%, iar cea a etherum cu 24%, cele două monede recuperând ulterior o parte din pierderi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)