Cu o nouă conducere, UGIR continuă demersurile pentru consolidarea mișcării patronale din România pe plan intern și internațional
Uniunea Generală a Industriașilor din România și-a desemnat noua conducere executivă, marți, la București, în cadrul unei ședințe a Adunării Generale ce a fost prezidată de George Constantin Păunescu.
Bobby Păunescu, producător-regizor și președinte ARMIS, a fost ales prim-vicepreședinte al UGIR cu unanimitate de voturi.
„UGIR va continua demersurile pentru consolidarea miscarii patronale din Romania, de sustinere si protejare a capitalului autohton atat pe plan national cat si international precum si sustinerea investitiilor straine in economia nationala , prezente si viitoare. Autoritatile romane trebuie sa renunte la actiunile si deciziile cu impact nociv asupra mediului de afaceri din Romania si sa promoveze , in baza realului dialog social , masuri cu un caracter pozitiv capabile sa conduca la bunastarea tuturor companiilor care isi desfasoara activitatea in tara noastra.
Mult mai important, incepand cu 20 ianuarie 2025 , Uniunea Generala a Industriasilor din Romania isi va face simtita prezenta ca principal interlocutor si partener al celor mai importante economii ale lumii. Ma refer la Statele Unite ale Americii, China, tarilor membre ale Uniunii Europene , Japonia, Corea de Sud, India, Canada, Australia , economiile tarilor din Orientul Mijlociu si Americii Centrale si de Sud . Totodata, UGIR va incepe sa-si faca simtita prezenta in tarile continentului African .
Obiectivul meu personal , onorat si potentat de increderea unanima acordata de dumneavoastra , este ca in maximum 18 luni sa se realizeze faptul ca a deveni membru al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania trebuie sa reprezinte o onoare si o obligatie pentru dezvoltarea economiei nationale”, a declarat Păunescu.
UGIR a menționat că aportul lui Laurențiu Plosceanu, președinte ARACO și vicepreședinte al Comitetului Economic și Social European, forul suprem al dialogului social, va fi deosebit important.
Adunarea Generală a UGIR a votat în unanimitate conducerea Colegiului Permanent:
- Presedinte, George Constantin Paunescu
- Prim-Vice-Presedinte, Bobby George Marius Paunescu
Vicepresedinti:
- Ramona Nicula (Presedinte UGIR-Arad);
- Laurentiu Plosceanu ( Presdinte Araco, Vice-Presedinte Comitetului Economic si Social European )
- Dragos Mihalache (Presedinte Federatia Moldova);
- Iulian Zamfir (Presedinte UGIR- Braila);
- Univ. Dr. Constantin Cucosel (Presedinte UGIR- Maramures);
- Ovidiu Ifrim.
UGIR a precizat că în cadrul aceleiași ședințe a fost stabilită și structura membrilor Colegiului Parlament, formată din reprezentanții structurilor teritoriale și ai organizațiilor membre.
„Cei prezenti la sedinta au reiterat faptul ca Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR trebuie sa isi continue misiunea patronala, angajamentul asumat acum mai bine de un secol si sa-si reconfirme puterea de veritabil partemer social in Romania subliniind rolul important al Domnului Presedinte George Constantin Paunescu in continuarea activitatii celei mai importante structuri de reprezentare, nationala si internationala , a intreprinzatorilor si capitalului autohton”, afirmă UGIR în comunicatul de presă transmis.
UGIR si-a facut simtita prezenta in viata economica a Romaniei, inca de la inceputul cristalizarii activitatii industriale. Astfel, la 23 martie 1891, un grup de industriasi din Bucuresti a pus bazele Asociatiei “Industria”, ocazie cu care se manifesta si primele luari de pozitie, in favoarea incurajarii si protejarii industriei nationale.
La data de 27 ianuarie 1903, Asociatia “Industria” ia denumirea de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (U.G.I.R.) si, odata cu trecerea timpului si dezvoltarea sectorului industrial, isi mareste aportul la dezvoltarea economica a tarii, impunand prin politica sa, numeroase masuri legislative si administrative favorabile consolidarii industriei Romaniei.
In special in perioada interbelica, bazandu-se pe o structura organizatorica solida si pe aportul gandirii si actiunii celor mai straluciti si potenti industriasi ai perioadei, U.G.I.R. a contribuit la o inflorire fara precedent a activitatii industriale, ceea ce a reprezentat un aport substantial la cresterea avutiei nationale si impunerea Romaniei ca un partener important in operatiunile de comert exterior ale vremii.
Incepand cu 1924, U.G.I.R. devine membru fondator al Organizatiei Internationale a Muncii de la Geneva.
Recunoasterea internationala a Uniunii cunoaste o puternica dezvoltare, astfel ca, in 1940, UGIR intretine relatii de colaborare cu organizatii similare din peste 18 state din intreaga lume.
De asemenea, in perioada premergatoare si din timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, UGIR a detinut o pozitie cheie, reusind ca, printr-o politica permanent adaptata situatiilor create, sa-si aduca un aport substantial la sprijinirea materiala a actiunilor militare ale Romaniei si sa contribuie la independenta economica totala a tarii in acea grea perioada.
Pe fondul schimbarilor intervenite in 1991 in viata social-politica din Romania si odata cu punerea bazelor revenirii la o economie de piata libera, necesitatea organizarii apolitice si pe criterii profesionale a agentilor economici a dus la reluarea activitatii U.G.I.R. incepand cu data de 27 septembrie 1992, cand aceasta a recapatat personalitate juridica.