În cadrul studiului Dynata, realizat la recomandarea Revolut, peste jumătate dintre români asociază fericirea și siguranța cu existența unui cont de rezervă, iar cel din bancă să nu fie niciodată gol.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii, Revolut a întrebat 21.000 de consumatori, printre care 1.000 de români, despre motivele și metodele prin care ei economisesc bani. Pentru 54% dintre românii implicați în studiu, starea de bine înseamnă ca fiecare persoană să aibă un fond de rezervă, iar contul din bancă să nu fie niciodată gol, conform economica.net.
35% dintre românii respondenți la studiul Dynata au declarat că asociază fericirea cu o atitudine responsabilă față de bani. 27% au răspuns că economisesc pentru vacanțe sau alte experiențe plăcute, în timp ce 23% o fac pentru micile plăceri de zi cu zi.
19% dintre respondenți economisesc bani pentru obiective bine stabilite, precum un apartament sau organizarea nunții, iar 6% economisesc banii în depozite și conturi de economisire pentru câștigul adus de dobândă.
Milenialii consideră că este important să economisească pentru a avea o stare de liniște. Pentru 56% dintre respondenții cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, confortul financiar apare atunci când au suficiente fonduri pentru situații neprevăzute. Cei care au vârste cuprinse între 25-34 de ani sunt mai puțin preocupați de acest aspect.
Reprezentanții generației Z economisesc din dorința de a beneficia de educație de calitate și pentru a merge în vacanțe. Generația celor peste 65 de ani economisește pentru a cumpăra cadouri de sărbători copiilor și nepoților, în timp ce reprezentanții generației X au declarat că nu reușesc deloc să facă economii.
Principalele probleme cu care oamenii se confruntă și din cauza cărora nu pot economisi bani sunt cheltuielile neprevăzute (42%), veniturile insuficiente (38%), costul mare al vieții (22%), educația financiară limitată (10%).
Fiecare generație resimte diferit obstacolele privind economisirea. Reprezentanții generației Z afirmă că veniturile pe care le au îi împiedică să economisească cât ar vrea. Milenialii se confruntă cu cheltuieli neprevăzute, iar generația Baby Boomerilor declară că reușesc totuși să economisească, în ciuda piedicilor.
Nivelul de trai foarte bun reprezintă o prioritate pentru români, însă doar 55% dintre aceștia își folosesc din fondurile de rezervă pentru a ține pasul cu cei din jur care își permit orice. Doar 45% dintre respondenți au spus că nimeni și nimic nu îi deturnează de la planurile lor de a-și îndeplini anumite obiective pe termen lung.
O treime dintre respondenți au recunoscut că au cheltuit bani pe produse pe care nu și le permiteau doar pentru a fi în ton cu prietenii. De asemenea, un român din trei a răspuns că nu a cedat presiunii grupurilor de prieteni pentru a face cumpărături nejustificate.
Majoritatea românilor (44%) ar renunța la achiziționarea unei mașini noi sau a unei locuințe dacă ar trebui să aleagă între o cheltuială imediată, care le aduce satisfacție, și economisirea pentru o astfel de investiție.
În rândul persoanelor de 35-44 de ani, procentul celor care ar renunța la aceste planuri importante este de 49%. Aproximativ 30% dintre respondenți nu ar mai economisi bani pentru o casă nouă, cu cea mai mare rată de răspuns în segmentul de vârstă 55-64 de ani (35%).
Totodată, 27% dintre respondenți ar renunța la planurile de a-și deschide o afacere, iar 20% la organizarea propriei nunți, cel mai ridicat procent, de 31%, fiind în categoria de vârstă 18-24 de ani. Dacă bărbații ar renunța mai degrabă la o mașină nouă (46%) sau la o casă (33%), femeile ar amâna lansarea unei afaceri (29%) și ar renunța la nuntă (21%).