Epidemia de coronavirus nu a lovit crunt doar sistemul sanitar, ci și economia. Iar efectele se văd inclusiv în buzunarele românilor. Dacă înainte două treimi dintre români reuşeau să economisească fie şi câţiva lei pe lună, acum doar 4 din 10 mai pot face acest lucru, iar asta pe termen scurt, arată un studiu citat de stirileprotv.ro.
Înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, 68% dintre români reuşeau să economisească, dar acum doar 39% mai pot face asta, arată un studiu al Asociaţiei Române a Băncilor.
„Pandemia a adus impredictibilitate. De la începutul pandemiei, soldul depozitelor a avansat cu 13-15%”, a declarat Gabriela Folcuţ, reprezentant al Asociaţiei Române a Băncilor, citată de stirileprotv.ro.
„Sincer, nu prea s-a putut economisi din cauza pandemiei”, au spus părinții unui copil.
„Pensiile sunt mici, cheltuielile sunt mari. Nu ne rămâne nimic din pensie”, a afirmat o femeie.
Un caz fericit e Iulian (35 de ani), angajat în IT: „În fiecare lună pun o porţiune din venituri şi pun la bursa. Între 5 şi 10%, depinde de lună, de cheltuieli. Planul să-l faci nu pe un an, ci pe 20-30 de ani”.
Deşi sunt mai puţini, cei care au reuşit să pună bani deoparte au făcut depozite mai consistente în bănci. În toamna lui 2020, depozitele bancare ale românilor au ajuns la 410 de miliarde de lei, mai mult cu 50 de miliarde faţă anul anterior.
O altă variantă de economisire e cea de cumpărare de titluri de stat. Din această săptămână, ele pot fi achiziționate de la ghişeele Poștei Române. Câştigul vine după o perioadă de aşteptare de 1, 3 sau 5 ani (când dobânda e cea mai mare – 3,75% pe an). În 2020, statul a obţinut șase miliarde de euro din vânzarea de titluri de stat.