Urmează o PRĂBUŞIRE economică de MARI proporţii. Avertismentul TERIBIL al experţilor: Preţul ţiţeiului va EXPLODA până în 2020

Publicat: 26 07. 2018, 23:52

Avertisment teribil al experţilor: lumea se îndreaptă spre o nouă criză economică, iar totul va pleca de la majorarea preţului ţiţeiului.
Într-o analiză, Philip K. Verleger, expert în petrol şi mărfuri la firma de consultanţă americană The Brattle Group, prognozează că preţul petrolului ar putea creşte până la 200 de dolari per baril în următoarele 18 luni, ceea ce ar cauza o prăbuşire economică de mari proporţii.

Predicţia se bazează pe un posibil deficit de combustibili cu concentraţii scăzute de sulf (SOx), care s-ar putea produce în 2020, pe fondul unui nou set de reglementări al Organizaţiei Maritime (OM).
Conform acestora, concentraţia de sulf din combustibilii utilizaţi în transportul maritim ar urma să fie redusă la 0,5%, de la 3,5%, începând cu 2020. Asta în condiţiile în care, conform datelor oferite de Agenţia Internaţională a Energiei, transportul maritim are o pondere de 5% din cererea de petrol de la nivel global, cea mai mare parte având concentraţii mari de sulf, scrie Mediafax.

Predicţiile expertului mai arată că, în 2020, proprietarii de nave vor avea trei opţiuni pentru a pune în aplicare reglementările Organizaţiei Maritime: trecerea pe gaz lichefiat (o opţiune costisitoare), instalarea de filtre (o opţiune, de asemenea, considerată costisitoare) sau trecerea pe combustibili cu concentraţii scăzute de sulf. Aceasta din urmă fiind singura opţiune considerată viabilă din punctul de vedere al costurilor.

Pentru a face faţă cererii tot mai mari a sectorului maritim, producţia diesel va trebui să fie suplimentată cu cel puţin 7%, conform estimărilor analizei. La acest procentaj s-ar mai adăuga încă 3% necesari acoperirii consumului transportului terestru. Toată această cantitate urmând a avea concentraţii scăzute de sulf.

„Nu este clar că aceste cantităţi vor putea fi produse. În schimb, (…) creşteri foarte mari ale preţurilor ar putea fi necesare pentru a inhiba consumul non-maritim”, a precizat Philip K. Verleger în analiză.

Conform expertului, proprietarii rafinăriilor ori le vor închide, ori vor reduce cantitatea de produse petrochimice din piaţă, ceea ce va duce la creşterea preţurilor.