Administrația Trump caută soluții ca să rezolve problema penuriei de ouă care afectează din ce în ce mai mult America. În acest context, autoritățile americane au început o adevărată vânătoare globală de ouă, pentru a ține prețurile sub control.
Oficialii americani fac apel la statele europene pentru a obține mult-doritele ouă astfel încât să țină prețurile sub control. Germania, Italia, Polonia şi Suedia se numără printre ţările contactate de Departamentul american al Agriculturii. Lucrurile sunt destul de complicate. Pe de-o parte, vorbim despre tensiunile politice pe care le-a provocat Donald Trump impunând txae vamale celor mai importanți parteneri comerciali ai SUA.
Pe de altă parte, statele europene au propriile probleme, iar surplusuri de ouă nu prea sunt disponibile. Aceasta deoarece propriile efective de păsări au fost afectate de gripa aviară, iar cererea este foarte crescută, în această perioadă, înainte de Paște.
Mai mult, Statele Unite au reglementări foarte stricte de nautră sanitar-veterinară pentru a evita contaminarea cu salmonela. Aceste reguli impun ca ouăle să fie curăţate şi refrigerate înainte de a ajunge la cumpărători. Pe de altă parte, regulile din UE cer ca ouăle de categoria A să fie vândute nespălate şi fără o răcire prelungită.
„Sunt două sisteme care nu ar putea fi mai diferite”, este de părere preşedintele Asociaţiei producătorilor de ouă din Germania, Hans-Peter Goldnick.
Polonia, unul dintre importanții exportatori de ouă din UE, a răspuns unei solicitări din partea SUA cu privire la cantităţile disponibile pentru export. Însă problema ouălor spălate versus cele nespălate reprezintă un aspect important pentru un eventual export, este de părere directorul Camerei naţionale a producătorilor de carne de pasăre şi nutreţ, Katarzyna Gawronska.
De altfel, în majoritatea ţărilor membre UE, ouăle nu sunt spălate pentru că există îngrijorări legate de eliminarea stratului natural de protecţie care le face mai vulnerabile la salmonela, a precizat Gawronska.
Chiar și așa, însă, ţările membre beneficiază de o anumită marjă de manevră. De exemplu, ouăle spălate sunt standardul în Suedia. Suedia și Norvegia, însă, au informat SUA că nu au excedent de ouă pe care să îl exporte, a declarat directorul general al Asociaţiei producătorilor de ouă din Danemarca, Jorgen Nyberg Larsen.
Pentru moment, orice creştere a exporturilor de ouă în SUA, din Europa, este posibilă sub formă de ouă pudră şi alte produse care pot fi livrate îngheţate sau uscate. Departamentul american al Agriculturii susţine că a obţinut promisiuni de exporturi de ouă din partea Coreei de Sud şi Turciei, dar nu a precizat despre ce cantităţi şi ce tip de ouă ar fi vorba.