Criza cauzată de pandemia de COVID-19 a lovit puternic în companiile din România, care se așteaptă la scăderi semnificative ale cifrelor de afaceri și la o redresare economică cel mai devreme în 2021, potrivit unui sondaj realizat de AHK România în rândul companiilor germane din România.
Potrivit acestuia, majoritatea companiilor se așteaptă la o scădere a cifrei de afaceri între 10% și 25%. De asemenea, peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei de Coronavirus.
Asta deși multe restricții au fost ridicate și au fost anunțate măsuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile sunt îngrijorate.
Revenirea la normalitate în business nu va avea loc înainte de anul viitor, mai târziu deci decât ne așteptam.
Cel mai puternic sunt afectate de cererea redusă de produse și servicii (64%) și de restricțiile de călătorie (peste 61%), dar și amânarea sau anularea investițiilor reprezintă provocări majore pentru multe companii. Cei mai importanți factori de risc îi reprezintă în momentul de față condițiile-cadru politice (peste 68%) și lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %).
Puține companii se mai gândesc în prezent la investiții, mai reiese din sondaj. Cheltuielile pentru investiții vor fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, spun 67% dintre respondenți și doar 4,5% se așteaptă la creșterea investițiilor. În ce privește numărul de angajați, jumătate dintre participanții la sondaj cred că acesta nu se va modifica, 46% spun că numărul de angajați va scădea.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a prezentat miercuri, alături de președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și mai mulți miniștri, programul național de investiții și relansare economică „Reclădim România”.
În acest context premirul a vorbit despre alocarea sumei de 550 de leipentru investiții.
„Am alocat, de exemplu, 550 de milioane pe o schemă de ajutor de stat pentru investiții. Aici avem mai multe categorii de investiții. Cum să nu utilizăm aceste resurse financiare pe care România le are puse la dispoziție – bani pe care nu trebuie să îi dăm înapoi – pentru a susține companiile în dezvoltarea lor, mai ales în perioada asta în care este nevoie de orice fel de injecție de lichidate în companii pentru ca ele să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 4 miliarde lei (aproximativ 800 milioane euro) pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus.
Potrivit unui comunicat de presă, schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi.