Critici dure după anunțul lui Marcel Boloș privind impozitarea câştigurilor pentru titlurile de stat: “Fără banii de la români costul de finanţare al statului în valută va creşte”
Laviniu Beze, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor Pieţei de Capital din România, nu vede cu ochi buni anunţul ministrului Marcel Boloş privind impozitarea cu 10% a câştigurilor din titluri de stat.
Impozitarea câștigurilor din titlurile de stat, criticată de investitori
“Când abia au prins încredere românii că pot împrumuta statul român şi toţi am avea de câştigat, aceaste declaraţii stupide nu vor face decât să mute economiile românilor cu bani pe dobânzi/titluri de stat în dolari, chiar şi în filialele americane din România”, a declarat Laviniu Beze, potrivit zf.ro.
Prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, statul român a atras 20,5 miliarde de lei în ultimii trei ani de la micii investitori prin vânzarea titlurilor de stat Fidelis.
Tocmai faptul că titlurile de stat, pentru care Ministerul Finanţelor a plătit dobânzi de 7-7,5% pe an, sunt neimpozabile le-au făcut atractive pentru investitori în contextul în care băncile au început uşor să egaleze dobânzile plătite de statul român. Pentru depozitul bancar se plăteşte un impozit de 10% pe câştig.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că se are în vedere introducerea unui impozit de 10% pentru dobânda la titlurile de stat.
“Este vorba despre titlurile care vor fi emise de acum înainte, nu se aplică retroactiv. Mai rămâne de analizat la Ministerul Finanțelor”.
Marcel Boloş a anunţat că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliţie a fost introdusă o taxă aplicabilă veniturilor excepţionale ale băncilor. De asemenea, va exista şi o taxă pe cifra de afaceri a multinaţionalelor care raportează profituri mici.
„Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce priveşte activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40% sau Ungaria şi celelalte state membre care au impus taxe, şi noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepţionale. Este în pachet acest lucru şi are în vedere aceste modele ale statelor membre UE”, a spus Boloş la Digi 24.