Profesorul de economie Cristian Păun a declarat joi, pentru B1 TV, că Ordonanța Austerității adoptată recent de Guvernul PSD-PNL-UDMR e mai mult o „țopăială fiscală” ce denotă „o disperare de a rezolva niște probleme” și care încalcă promisiunile electorale pe care aceste partide le-au făcut. În opinia specialistului, dacă prin creșterile de taxe pe companii nu se vor strânge suficienți bani la bugetul țării, Guvernul va ajunge până la urmă să mărească și TVA.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Cornel Chitucea pe B1 TV.
„Toată această țopăială fiscală introdusă de Ordonanța trenuleț arată mai mult o grabă, o disperare de a rezolva niște probleme și nici nu e foarte, foarte corectă, având în vedere că în alegeri partidele care azi guvernează România nu au vorbit despre așa ceva. Au spus că n-o să crească nicio taxă în 2025, totul e roz, totul e lapte și miere, că ne putem permite toate acele cheltuieli populist crescute și fără susținere din partea economiei reale.
Ce vedem azi sunt taxe noi în economie, taxe puternic mărite pe anumite sectoare economice-cheie. Taxa pe stâlp va afecta tariful energiei electrice, tariful gazelor, tariful carburanților, vom vedea poate și la telefonia mobilă scumpiri, că și acolo sunt construcții speciale. Depinde foarte mult de ce va defini Guvernul ca fiind construcție specială, că oricum e arbitrar ce-o să spună el.
Dar această taxă de 1% pe toate aceste lucruri cred că e mult mai nocivă decât TVA-ul mărit cu 1-2%, această taxă neputând fi deductibilă de aceste companii mari, cum se întâmplă în cazul TVA.
Deci aici statul a lovit foarte puternic, într-o primă fază, în aceste companii mari care au aceste construcții speciale, și apoi va lovi în noi, populație, că aceste taxe sunt plătite de români”, a explicat profesorul de economie.
Cristian Păun a susținut apoi că inflația rămâne principalul pericol și că, în continuare, vom vedea la rafturi mai mult produse de import:
„Deci inflația rămâne principalul pericol, pentru că creșterea taxării se va vedea în preț. Dar creșterea taxării și distruge oferta de bunuri, producția internă, că toate companiile mici și mijlocii vor trebui să facă față acestor costuri în creștere, la care statul adaugă și o presiune suplimentară – salariul minim. Și ajungem în România să plătim foarte scump pe produsele locale, în comparație cu produsele din import. Și iar o să vedem la raft mai multe produse din import și mai puține produse locale și, evident, inflație”.
Acesta a explicat apoi că parte din taxele puse pe companii vor fi suportate de populație, prin creșterile de prețuri, dar cealaltă parte va fi suportată de companiile însele, care vor trebui să taie din investiții.
„Eu am văzut că prin acest pachet Guvernul intenționează să strângă 19 miliarde ca să acopere cât de cât gaura de la bugetul statului. Dar vedem și un Guvern care, odată ce a pornit Ordonanța trenuleț, începe încet, încet să mai renunțe pe drum la tot felul de măsuri, evident în funcție de puterea politică a celor care au reacționat și au spus că nu e în regulă.
O bună parte din măsuri vor rămâne în vigoare, dar nu vor mai aduce acele 19 miliarde la buget, ceea ce înseamnă că e foarte probabil să vedem o creștere de TVA.
Vom vedea și cum evoluează economia reală, că nici economia nu merge cum trebuie și atunci Guvernul nu va putea să strângă taxe mai mari dintr-o economie privată care tușește. Și dacă banii ăștia nu se strâng la bugetul statului, în a doua jumătate a anului foarte probabil să vedem o creștere de TVA”, a mai declarat profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.