Cristian Păun: Cel mai problematic jalon din PNRR e cel legat de Pilonul 2 de pensii. Trebuie majorată contribuția și bănuiala mea e că guvernanții n-au prins în buget acest lucru, deci vom avea o gaură bugetară (VIDEO)

Cristian Păun: Cel mai problematic jalon din PNRR e cel legat de Pilonul 2 de pensii. Trebuie majorată contribuția și bănuiala mea e că guvernanții n-au prins în buget acest lucru, deci vom avea o gaură bugetară (VIDEO)
În imagine: profesorul de economie Cristian Păun. Sursă Foto: Captură Video B1 TV

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), condus de Marcel Boloș (PNL), a dat asigurări, vineri, că a doua cerere de plată din PNRR nu este blocată. Instituția a venit și cu serie de precizări legate de comunicarea cu reprezentanții Comisiei Europene, precizări care, însă, se contrazic cu declarații făcute recent chiar de ministru.

Modul în care Boloș comunică pe subiect a fost criticat de profesorul de economie Cristian Păun. Acesta a susținut că declarațiile ministrului nu liniștesc deloc oamenii care-și pun speranțe în miliardele de euro din PNRR. Economistul a vorbit apoi despre unul dintre jaloanele din PNRR care ar înregistra întârzieri, cel privitor la Pilonul 2 de pensii.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul temerilor tot mai pronunțate că România ar putea pierde miliarde de euro din PNRR pentru că Guvernul PNL – PSD – UDMR nu a îndeplinit reformele la care s-a angajat.

Explicațiile lui Boloș și ale ministerului pe care-l conduce pe tema PNRR

Într-un comunicat emis vineri, MIPE susține că „cererea de plată numărul II din Planul Național de Redresare și Reziliență al României nu este blocată” și că „va continua în următoarea perioadă să răspundă prompt, împreună cu toți coordonatori de reformă și investiții tuturor cererilor de clarificări ce pot apărea din partea Comisiei Europene”.

Numai că, într-o declarație de acum două zile pentru Digi24, ministrul Marcel Boloș a spus că reprezentanții Comisiei Europene deja au cerut clarificări: „Suntem în perioada în care transmitem informațiile aferente, documentele suplimentare cerute de Comisia Europeană. Vom primi și tura a doua de clarificări, e un proces normal”.

Boloș a recunoscut apoi că „pe 15 februarie a expirat termenul de 60 de zile prevăzut de Regulamentul PNRR”.

Cristian Păun, despre implementarea PNRR. Critici pentru modul în care Boloș comunică pe subiect

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat, pentru B1 TV, că nu-l liniștește deloc comunicatul MIPE de azi: „În primul și-n primul rând, pe mine nu mă liniștește absolut deloc acel comunicat pentru că, din ce am văzut inclusiv din comunicat, dar trebuie să-l citim cu atenție și să știm ce citim, spune că nu-i blocat, s-au trimis jaloanele la UE și mai e o frază mai către final în care spune inclusiv ministrul că, totuși, sunt niște probleme cu unele jaloane unde Comisia Europeană a cerut niște clarificări și noi suntem în curs de clarificare a lor”.

„Există o problemă destul de complicată legată de minele de cărbune. Nu știm în ce constă problema, că ministrul nu ne clarifică. Dacă voia să liniștească apele, trebuia să explice: ”Comisia ne-a cerut clarificări pentru că noi am făcut treaba asta”. Ei nu au transparență în ce comunică. ”Stați liniștiți că vă spun eu să stați liniștiți”. Nu! Că e vorba de foarte mulți bani, foarte multe companii private care s-au conectat la acest PNRR și așteaptă de la acest PNRR destul de multe lucruri și e vorba de România și români care așteaptă foarte multe lucruri de la acest PNRR și de la peformanța politicienilor cu privire de la acest PNRR. Cred că ar trebui să fie mai serioși inclusiv în ce comunică. Dați-mi voie să spun că ce face dl Boloș acolo nu e deloc serios. Nu așa se face o comunicare care să liniștească populația”, a mai acuzat economistul.

Cristian Păun, despre problemele în implementarea jalonului din PNRR legat de Pilonul 2 de pensii

„Cel mai problematic jalon e cel legat de Pilonul 2 de pensii pentru că acolo aveam două jaloane de îndeplinit. Trebuie să crească contribuția la pilonul 2 de la 3,75% la 4,75% și n-am văzut. Bănuiala mea, și până la proba contrarie pe care trebuie s-o facă Ministerul Finanțelor (condus de Adrian Câciu de la PSD – n.r.), e că ei n-au prins în buget acest lucru. Că o să aibă o gaură bugetară ca urmare a trecerii de pe Pilonul 1 la Pilonul 2 a procentului de 1% din contribuțiile la pensii și care provoacă această gaură în bugetul statului. Deci trebuie să-mi arate dacă jalonul e îndeplinit și când începe să curgă către Pilonul 2 de pensii acest procent.

E foarte ambiguă comunicarea dlui ministru pe subiect și nu lasă loc de liniște.

Mai e un jalon legat de digitalizare acestui Pilon 2, ca să putem vedea niște lucruri mai ușor toți cei care contribuim.

Mai e problema legată de avertizorul de integritate. O rezolvi asta ușor, dar Pilonul 2 ăla nu se rezolvă ușor”, a mai explicat profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”