Au apărut suspiciuni de manipulare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după şedinţa de miercuri, care a adus cea mai mare scădere zilnică din istoria pieţei de capital autohtone.
Cristian Agalopol, reprezentant al Camerei de Comerț Americane (AmCham) şi șeful departamentului de Pieţe financiare din Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), susţine că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să investigheze toate tranzacţiile care s-au efectuat miercuri la BVB.
Specialistul spune că ce s-a întâmplat miercuri pe bursa locală a fost practic o „baie de sânge”.
Şedinţa neagră de miercuri de la BVB a venit după anunţul ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, privind introducerea unor noi taxe în multe domenii din economie, în principal în sectoarele energetic şi bancar.
Agalopol a avertizat că astfel de iniţiative, cum este cea a ordonanţei de urgenţă anunţate de ministrul Teodorovici, pot conduce la manipularea pieţei de capital.
„O altă îngrijorare a pieţei de capital este că, în general, astfel de iniţiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piaţă şi dorinţa noastră este ca ASF să investigheze azi toate tranzacţiile care s-au făcut la BVB pentru că pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti. Punctul nostru de vedere, al pieţei de capital, este ca această ordonanţă să fie urgent retrasă şi dorim să adresăm prin acest eveniment o invitaţie deschisă către Guvern şi către decidenţii politici de a se aşeza cu noi la masa dialogului să găsim toţi paşii care trebuie parcurşi atât pentru suportul pieţei de capital, pentru dezvoltarea ei, dar şi pentru o dezvoltare sănătoasă şi sustenabilă a economiei româneşti”, a subliniat Cristian Agalopol într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
„Ne-am pus întrebarea dacă această ordonanţă (privind noile măsuri fiscal-bugetare – n. r.) va avea un impact, pentru că ea deja produce efect. Doar iniţierea acestei ordonanţe a muşcat serios azi din piaţa de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la înfiinţare, Bursa de Valori fiind practic îngenuncheată doar la ideea că această ordonanţă ar putea trece, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este practic o baie de sânge, o baie de sânge pe care eu, în cei 20 de ani de activitate în piaţa de capital, nu am reuşit s-o văd în România”, a arătat Agalopol.
Specialistul a mai spus că au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzacţionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din preţul de piaţă.
„Mai mult de atât, piaţa bursieră astăzi are o pondere de 15% în PIB, capitalizarea a pierdut astăzi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Acţionarii şi statul, întrucât statul este cel mai mare acţionar al BVB, iar prin această ordonanţă şi-a făcut o mare defavoare. O altă îngrijorare a pieţei de capital este că prin această iniţiativă toate eforturile noastre de a promova piaţa de capital şi de a susţine upgradarea pieţei de capital în categoria pieţelor emergente este pusă la risc. Practic, toate promisiunile noastre către agenţiile de rating în ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de întrebare. Este un moment destul de delicat pe care piaţa de capital şi BVB îl trec astăzi şi singurul mod de a ieşi din această situaţie este ca această iniţiativă să fie urgent retrasă”, a susţinut Agalopol.
Eugen Teodorovici a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal – bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante vizând o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri.
Mai mult, Guvernul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia. Şi în comunicaţii se majorează taxele aferente pe ANCOM la 3%.
Totodată, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmează să fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare.
Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri.
Miercuri, BVB a avut grav de suferit în urma acestui anunţ, bursa consemnând o scădere record, în condiţiile în care indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 15 acţiuni, a înregistrat o depreciere de 11,52%.
Cele mai mari pierderi le-au consemnat acţiunile băncilor, titlurile Banca Transilvania încheind sesiunea cu o scădere de 19,91%, iar acţiunile BRD cu un declin de 16,62% (Mai multe detalii AICI).