Criptomonede de 3,6 miliarde de dolari, confiscate în SUA în urma unui atac cibernetic împotriva Bitfinex
Un cuplu din New York a fost arestat și acuzat că a conspirat pentru a spăla 4,5 miliarde de dolari în fonduri de criptomonede furate. Oamenii legii au confiscat 3,6 miliarde de dolari din aceste fonduri în ceea ce procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, a numit „cea mai mare confiscare financiară efectuată vreodată de departament”.
Captură impresionantă efectuată de FBI
Ilya Lichtenstein, în vârstă de 34 de ani, și soția sa, Heather Morgan, în vârstă de 31 de ani, sunt acuzați că au încercat să spele bani furați într-un uriaș atack cibernetic asupra platformei Bitfinex în 2016, scrie CNN.
Cei doi ar fi încercat să spele veniturile obţinute din 119.754 de bitcoin, furate de pe platforma Bitfinex, după ce un hacker a accesat sistemele Bitfinex. Procurorii susţin că tranzacţiile au trimis bitcoinurile furate în portofelul digital al lui Lichtenstein.
Arestările și confiscarea banilor marchează o victorie pentru forțele de ordine din SUA, pe fondul unei sume de furturi de la platformele de criptomonede. Hackerii au scapat în ultimii ani cu sute de milioane de dolari în atacuri asupra schimburilor de monede virtuale.
Lichtenstein și Morgan sunt acuzați de conspirație în vederea spălării banilor, care implică până la 20 de ani de închisoare, și de conspirație pentru fraudarea Guvernului SUA, care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare, potrivit oficialilor Justiției. Un avocat al cuplului nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.
Departamentul nu a anunțat acuzații pentru hackul propriu-zis al Bitfinex, iar oficialii Departamentului de Justiție au refuzat să comenteze în continuare, invocând o investigație în curs.
Pe măsură ce numărul de atacur ransomware a crescut în economie, agențiile de aplicare a legii au căutat să urmărească mai agresiv și să pună mâna pe criptomoneda folosită adesea de hackerii criminali.
Iarna criptomonedelor
Bitcoin, cea mai mare monedă virtuală din lume, a scăzut pentru scurt timp sub 33.000 de dolari, luna trecută, la cel mai mic nivel din iulie. De atunci, a fost recuperat peste pragul de 36.000 de dolari, dar este încă în scădere cu aproape 50% de la un record de aproape 69.000 de dolari în noiembrie, scrie cnbc.com.
Între timp, întreaga piață cripto a pierdut mai mult de 1 trilion de dolari de la nivelul record al bitcoin.
Asta i-a determinat pe unii investitori să vorbească despre posibilitatea unei „iarni a criptomonedelor”. Cel mai recent astfel de eveniment a avut loc la sfârșitul anului 2017 și începutul lui 2018, când bitcoin s-a prăbușit cu până la 80% de la maximele istorice.