Creșteți cheltuielile în UE pentru cercetare la 220 de miliarde de euro sau veți fi învinși de SUA și China, avertizează experții

Creșteți cheltuielile în UE pentru cercetare la 220 de miliarde de euro sau veți fi învinși de SUA și China, avertizează experții
Sursa foto: Shutterstock

Un nou raport citează domenii în care UE rămâne în urma rivalilor săi și recomandă o creștere a cheltuielilor. Raportul, prezidat de fostul ministru portughez al tehnologiei Manuel Heitor, citează mai multe domenii în care cota de piață a Europei este în scădere sau semnificativ în spatele principalilor săi concurenți.

Ca să rămână competitivă, UE ar trebui să-și dubleze bugetul pentru cercetare

Uniunea Europeană ar trebui să-și majoreze următorul buget pentru cercetare și inovare la 220 de miliarde de euro – mai mult decât dublu față de cifra actuală – pentru a rămâne competitivă la nivel global, a avertizat un grup de experți într-un raport văzut de POLITICO înainte de lansarea sa.

Raportul, comandat de departamentul de cercetare al Comisiei Europene, evaluează cheltuielile pentru cercetare și inovare ale Europei în raport cu rivalii geopolitici, inclusiv Statele Unite și China.

Mai multe investiții în programul Orizont Europa „nu sunt o subvenție sau o cheltuială; sunt o investiție în viitorul nostru”, au spus experții, cerând o creștere de două ori a actualei sume de 95 de miliarde de euro pentru următorul program din 2028 până în 2034.

O astfel de creștere abruptă s-ar putea dovedi dificil de asigurat, deoarece există o presiune tot mai mare pentru cash-ul UE de 1,7 trilioane de euro pe șapte ani să finanțeze noi priorități, cum ar fi apărarea.

UE este mult în urma Chinei și SUA

Raportul, condus de fostul ministru portughez al tehnologiei Manuel Heitor, menționează mai multe domenii în care cota de piață a Europei este în scădere sau semnificativ sub principalii săi concurenți, cum ar fi cota UE de publicații științifice, cereri de brevete sau investiții publice și private în cercetare și inovare.

„În comparație cu SUA, UE nu reușește să extindă noi companii inovatoare pentru a deveni giganți la nivel mondial”, se arată în raport. „În plus, și parțial ca rezultat, UE a dezvoltat dependențe nedorite de anumite tehnologii critice”, se arată în comunicat.

Experții deplâng faptul că factorii de decizie politică nu au reușit să răspundă apelului de a crește cheltuielile în 2017, ceea ce a dus la „consecințe negative pentru competitivitatea europeană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:24 - Insula Paştelui, celebră pentru statuile și peisajele sale, luptă cu un vortex de gunoaie din ocean
19:16 - Cât câștigă românca care a ajuns șofer de autobuz în Londra. Prin ce situații neplăcute a fost nevoită să treacă
19:14 - Marcel Ciolacu: “Am stabilit că de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european!”
19:01 - „Nu pot spune că susțin tot planul”, a spus șeful NATO despre ideile lui Zelenski. Iar cancelarul german Olaf Scholz e pregătit să facă orice ca să oprească războiul
18:59 - Diana Buzoianu (USR), după ce Comisia Europeană a propus suspendarea parţială a PNRR: În 2024, noi nu o să vedem niciun leu din banii pe care ar fi trebuit să îi vedem (VIDEO)
18:55 - Daniel Băluță: „Salut deschiderea către dialog anunțată de către primarul general” / Nicușor Dan: „Suntem parteneri. Când vine cu avizele, dăm autorizație pentru Unirii”
18:43 - Lavrin Covaci, despre turul doi al prezidențialelor: „Cei care sunt suverani să decidă sunt cetățenii României” (VIDEO)
18:38 - Un grup de români supranumit „Banda șampaniei” face ravagii prin supermarketurile din Marea Britanie, anunță presa britanică
18:34 - USR vrea referendum pentru proiectul „Fără penali”. Oana Țoiu: Voința și semnătura a peste 1 milion de cetățeni nu pot fi ignorate la nesfârșit. Nu poate să fie modificată Constituția fără rezultatul acestui referendum (VIDEO)
18:20 - Contabila de la federația de canotaj a luat mai mulți bani decât David Popovici după JO 2024