Prețurile la alimente au crescut din nou în luna aprilie, la nivel mondial, potrivit unei analize a Organizației Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
Totuși, potrivit specialiștilor, prețurile rămân cu 20% sub recordul atins în luna martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Creșterea din luna aprilie reflectă prețurile mai mari la zahăr, carne şi orez, care contrabalansează scăderile la cereale, lactate şi uleiuri vegetale.
„Pe măsură ce economiile îşi revin din încetinirile semnificative, cererea va creşte, exercitând presiuni în sus asupra preţurilor la alimente”, a spus economistul şef de la FAO, Maximo Torero.
Prețul zahărului a crescut cu 17,6% în aprilie și a atins cel mai ridicat nivel din luna octombrie 2011. FAO a spus că această creştere are legătură cu îngrijorările referitoare la livrări mai mici după estimărilor privind producţia din India şi China, precum şi a unor recolte slabe în Thailanda şi Uniunea Europeană.
De asemenea, preţurile la carne au crescut cu 1,3% comparativ cu luna martie, în timp ce preţurile la lactate au scăzut cu 1,7%. Cele la uleiuri vegetale au scăzut cu 1,3% iar cele la cereale s-au redus cu 1,7%.
„Creşterea preţului orezului este extrem de îngrijorătoare şi este esenţial ca iniţiativa Mării Negre să fie reînnoită pentru a evita orice altă majorare a preţurilor la grâu şi porumb”, a subliniat Maximo Torero.
În aprilie, analiștii Fitch Solutions anunțau că piaţa globală de orez va înregistra cel mai mare deficit din ultimele două decenii în 2023. Din China în SUA şi până în Uniunea Europeană, producţia de orez este în scădere, iar prețurile cresc afectând peste 3,5 miliarde de oameni de pe tot globul, în special în Asia-Pacific unde se consumă circa 90% din producția mondială de orez.
FAO prognozează că, în 2023, producţia mondială de grâu ar urma să fie 785 milioane de tone, uşor mai mică decât cea din 2022, dar chiar şi aşa va fi a doua cea mai mare producţie de grâu înregistrată vreodată în istorie.
La finalul lunii trecute, analiştii Agritel spuneau că se aşteaptă la o creștere a producţiei de grâu în România. Potrivit acestora, țara noastră ar urma să recolteze în acest an o cantitate de 10,35 milioane tone de grâu, o creștere semnificativă faţă de de anul trecut.
„Ploile din acest sezon, inclusiv cele din luna aprilie, au ajutat la reducerea gradului de uscăciune care în toamna anului trecut a afectat însămânţările de grâu”, susţin analiştii.