Creșterea salariului minim ar putea fi amânată. Mircea Coșea: „Ar fi fost un bumerang care se întorcea cu și mai mare dificultate pentru tot ce înseamnă locuri de muncă și economie” (VIDEO)

Creșterea salariului minim ar putea fi amânată. Mircea Coșea: „Ar fi fost un bumerang care se întorcea cu și mai mare dificultate pentru tot ce înseamnă locuri de muncă și economie” (VIDEO)
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei ar putea fi amânată până după alegerile din acest an.

Majorarea urma să intre în vigoare de la 1 iulie, dar ar putea fi amânată în contexul în care guvernanții oricum trebuie să găsească bani pentru creșterile de salarii din Educație, Sănătate și Asistență Socială, dar și pentru majorările de pensii din septembrie.

În paralel, luni, Blocul Naţional Sindical (BNS) a protestat la Guvern, cerând reformă fiscală și reducerea fiscalităţii pe muncă.

Profesorul de economie Mircea Coșea a atras atenția, în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, că orice măsură în ce privește taxarea muncii sau salariul minim trebuie să țină cont de nevoile antreprenorilor deoarece orice decizie greșită se va întoarce la un moment dat și împotriva angajaților.

Mircea Coșea, despre creșterea salariului minim

„Eu spun de câtva timp că ar trebui să fie amânată această creștere a salariului minim printr-o negociere cu UE, care ne cere să facem lucrul ăsta. În cazul României ar fi fost un lucru foarte grav nu doar pentru că e o apăsare în plus pentru angajator, ci și pentru că pierdem competitivitatea și pentru că pierdem atractivitatea investitorilor străini. Deci sunt niște efecte care trebuie văzute în timp.

Ar fi fost un bumerang care se întorcea cu și mai mare dificultate pentru tot ce înseamnă locuri de muncă și economie”, a declarat profesorul Mircea Coșea.

Coșea, despre taxarea muncii

„Acum, cu aceste revendicări care se cer, e o destul de mare întrebare care mi-o pun: ce vor până la umă liderii sindicali? Ei vor să pară solidari cu angajații dar, în același timp, dau în angajați pentru că, trecând pe seama angajatorului aceste taxe, se reduc locurile de muncă, apare șomajul și se reduc toate facilitățile pe care le are angajatorul vizavi de angajați dacă ele mai există, mai sunt pe ici pe colo… Deci e tot în defavoarea angajatului, dar dă bine.

Și dacă ne uităm și la marea manifestare de anul trecut din învățământ, am văzut cât s-au compromis liderii sindicali pentru că una spuneau în Piață și alta la Guvern și până la urmă nu s-a întâmplat mai nimic.

Deci lucrurile trebuie văzute puțin și în perspectivă. Nu acum creștem salariile și dăm în angajator. Reducem până la urmă orice formă de impozitare ca să murim mai târziu… Asta înseamnă o lipsă totală de viziune din partea guvernanților. Dacă ar avea, atunci lucrurile măcar ar intra pe un făgaș de înțelegere chiar dacă nu ne-ar conveni. Dar așa, nu înțelegem nimic din ce se întâmplă…”, a mai declarat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`