Războiul din Ucraina și seceta alimentată de schimbările climatice au dus la creșterea prețurilor globale la cereale, uleiul de gătit, combustibil și îngrășăminte, arată Reuters.
ARGENTINA:
Mii de fermieri au protestat la Buenos Aires, la 23 aprilie, împotriva președintelui Alberto Fernandez, ale cărui politici de limitare a prețurilor la alimente pentru a reduce inflația galopantă au fost criticate de sectorul agricol.
CHILE:
Mii de studenți au mărșăluit prin capitala chiliană Santiago zilele trecute, cerând creșterea alocațiilor pentru alimente.
CIPRU:
Fermierii ciprioți au aruncat tone de lapte și baloți de fân care ardea în fața palatului prezidențial din capitala Nicosia pe 18 mai, în semn de protest față de prețurile ridicate și problemele de producție.
GRECIA:
Mii de muncitori greci au protestat la Atena în cadrul unor mitinguri de 1 Mai împotriva creșterii prețurilor la energie și alimente. Inflația anuală a prețurilor de consum din Grecia a accelerat la 8,9% în martie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 27 de ani.
GUINEA:
O persoană a fost ucisă în capitala Guineei pe 2 iunie în timpul protestelor față de creșterea prețurilor la combustibil, în cea mai gravă agitație de la preluarea puterii de către o juntă militară anul trecut. Focuri de armă au răsunat în Conakry în timpul nopții, în timp ce oamenii au baricadat străzile și au incendiat anvelope în semn de protest față de creșterea cu 20% a prețului la benzină.
INDONEZIA:
Fermierii indonezieni au protestat la Jakarta, la 17 mai, împotriva creșterii costurilor legate de interzicerea exportului de ulei de palmier. Grupul micilor fermieri APKASINDO estimează că cel puțin 25% dintre fabricile de ulei de palmier au încetat să mai cumpere fructe de palmier de la fermierii independenți de când a început interdicția, ceea ce a dus la scăderea prețului fructelor de palmier cu 70% sub prețul minim stabilit de autoritățile regionale.
IRAN:
Protestele legate de prețuri devin politice în Iran, pe măsură ce mitingurile se extind. Protestele au început la începutul lunii mai și au fost declanșate de decizia guvernului de a reduce subvențiile, decizie care a provocat creșteri ale prețurilor în Iran cu până la 300% pentru o serie de alimente de bază pe bază de făină. De asemenea, guvernul a majorat prețurile la unele produse de bază, cum ar fi uleiul de gătit și produsele lactate. De asemenea, pensionarii au protestat pe 6 iunie în Iran într-o nouă demonstrație împotriva creșterii costurilor de trai, potrivit agenției de știri Fars, într-o nouă provocare pentru autoritățile care se confruntă cu săptămâni de tulburări. Aproximativ 1.000 de pensionari s-au adunat pentru a protesta pașnic și au fost escortați de poliție prin oraș, a scris Fars.
KENYA:
Activiștii au organizat o demonstrație pe 17 mai la Nairobi, cerând guvernului să reducă costurile de trai, în special la prețurile alimentelor.
LIBAN:
Șoferii libanezi de camioane și autobuze și alte persoane au blocat drumurile în ianuarie pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor. Protestatarii îi acuză pe politicieni că nu au reușit să abordeze o criză economică care durează din 2019.
TERITORIILE PALESTINIENE:
Poliția palestiniană a efectuat o serie de arestări pe 6 iunie, după ce protestele împotriva creșterii prețurilor la alimente și la alte produse de primă necesitate s-au extins cu o zi înainte de o grevă planificată pentru a cere măsuri din partea Autorității Palestiniene, care se confruntă cu probleme de lichidități. Cifrele oficiale publicate de Biroul Central Palestinian de Statistică au estimat creșterea prețurilor la alimente între 15 și 18 procente.
PERU:
Peru a mobilizat armata pe autostrăzi în aprilie ca răspuns la blocajele rutiere provocate de furia provocată de creșterea prețurilor la alimente și combustibil. Peru se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din ultimul sfert de secol.
SRI LANKA:
Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a declarat starea de urgență în luna mai, în urma unei zile de greve antiguvernamentale și a unor proteste legate de agravarea crizei economice. Criza economică a Sri Lankăi, fără precedent de la câștigarea independenței sale din 1948, a venit ca urmare a creșterii prețului petrolului și a reducerilor populiste de taxe efectuate de Rajapaksas.
SUDAN:
În martie, un protestatar a fost împușcat și ucis în orașul sudanez Madani, în timp ce manifestanții au mărșăluit în întreaga țară pentru a protesta împotriva unei lovituri de stat militare care a fost urmată de o scădere economică abruptă. Moneda sudaneză a pierdut mai mult de o treime din valoarea sa de la lovitura de stat militară din octombrie anul trecut, ceea ce a dus la creșterea rapidă a prețurilor la combustibil, alimente și alte bunuri.
TUNISIA:
Tunisia a anunțat la 11 mai că va majora prețurile la unele alimente, inclusiv la lapte, ouă și păsări de curte, în urma protestelor fermierilor împotriva creșterii prețurilor la orz pentru hrana animalelor.