Creșterea economică ar trebui să nu mai fie obiectivul implicit, spune Forumul Economic Mondial. Ce este descreșterea și de ce contează în acest moment

Creșterea economică ar trebui să nu mai fie obiectivul implicit, spune Forumul Economic Mondial. Ce este descreșterea și de ce contează în acest moment
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Pavlo Gonchar

În general, descreșterea înseamnă mai degrabă contractarea economiilor decât creșterea, astfel încât să folosim mai puțină energie și resurse și să punem bunăstarea mai presus de profit. Ideea este că, prin promovarea politicilor de descreștere, economiile se pot ajuta pe ele, își pot ajuta cetățenii și pot ajuta planeta să devină mai sustenabilă, potrivit World Economic Forum.

Ce spune Forumul Economic Mondial despre descreșterea economiilor

Acțiunile practice de descreștere ar putea să includă mai puține cumpărături, cultivarea propriilor alimente și utilizarea de case goale, în locul construcției de case noi, sugerează site-ul Economics Help.

Termenul de „descreștere” a fost inventat în 1972 de către filosoful austro-francez Andre Gorz, potrivit Degrowth.info. Ca mișcare, descreșterea a căpătat aplomb la începutul anilor 2000, notează și platforma openDemocracy.

Practic, descreșterea este o teorie economică radicală ce presupune contractarea economiilor astfel încât să fie utilizate mai puține resurse. Susținătorii curentului spun că descreșterea nu înseamnă „să trăiești în peșteri cu lumânări”, ci doar să trăiești puțin mai simplu.

Printre actualii promotori ai teoriei se regăsește și economistul francez Serge Latouche, care susține că actualul model de creștere economică din societate este unul nesustenabil.

Creșterea economică este un fenomen care datează din secolele 17, 18, când inovațiile tehnologice au început să sporească prosperitatea, confom Our World in Data. De atunci, politicile guvernamentale s-au concentrat pe creșterea și extinderea economiilor.

Cu tot mai multă atenție îndreptată către schimbările climatice, dezbaterea despre descreștere a accelerat. Dacă obiectivul implicit va continua să fie creșterea economică, situația se va transforma într-o catastrofă climatică, fără vreo speranță să limităm încălzirea globală la 1,5 grade, susține World Economic Forum.

Pare să nu fie o coincidență că încălzirea globală provocată de oameni a început în perioada anilor 1830, consideră oamenii de știință, când prima revoluție industrială din istorie era la apogeu.

Soluția este să lăsăm în urmă presupunerea că este bună creșterea, potrivit WEF.

Promotorii descreșterii și-ar dori să se renunțe la a mai fi folosit Produsul Intern Brut ca unitate de măsură pentru progresul economic, notează și The Conversation. PIB-ul măsoară întreaga producție de bunuri și servicii dintr-o economie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:47 - Amenda primită de o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot. Cum s-a dat de gol
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)