Creșterea alarmantă a prețurilor! De ce margarina și alimentele esențiale ne golesc din ce în ce mai mult portofelul

Publicat: 13 03. 2025, 21:44
Actualizat: 14 03. 2025, 16:08
cumparaturi supermarket cos
Foto: Pixabay

Inflația rămâne la un nivel ridicat, ceea ce presupune că prețurile produselor au crescut considerabil. Cel mai mare salt de preț față de februarie 2024 a fost înregistrat la un produs mai puțin sănătos, consumat pe scară largă de români: margarina. Totodată, lista creșterilor de prețuri include și fructe, legume, detergenți, dar și servicii, relatează Observatornews.ro.

Creșterea prețurilor nu dă semne de încetinire, potrivit datelor statistice. Fie că este vorba de alimente, produse de uz casnic sau servicii, inflația a ajuns la 5% în luna februarie. Printre produsele alimentare care au înregistrat cele mai mari scumpiri în ultimul an se numără margarina, al cărei preț a crescut cu 17%. Astfel, o cutie de margarină ajunge acum să coste 13 lei.

Un român consuma, în medie, 3 kilograme de margarină anual, fiind folosită atât pe pâine la micul dejun, cât și în preparate precum merdenele, cornuri și biscuiți. Margarina este obținută din uleiuri vegetale care sunt solidificate printr-un proces de hidrogenare, iar acest proces poate duce la formarea grăsimilor trans, care se acumulează pe artere. Deși este un produs mult mai accesibil comparativ cu untul, acesta este evitat în multe țări dezvoltate din cauza efectelor negative asupra sănătății.

Se scumpesc alimentele

Pe măsură ce margarina devine mai scumpă, prețurile altor produse urmează aceeași tendință. Un exemplu sunt produsele de patiserie, precum mucenicii, care au în compoziție margarina, așa cum este specificat pe etichetă.

Și produsele sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, au înregistrat creșteri de preț. De exemplu, în piețe, kilogramul de varză nouă costă 13 lei, iar cel de cartofi noi ajunge la 15 lei. Ardeii se vând cu prețuri de până la 25 de lei pe kilogram.

De asemenea, detergenții s-au scumpit cu 10%, iar articolele de igienă cu 5%. Serviciile sunt cele care exercită cea mai mare presiune asupra inflației, iar dintre acestea, prețurile din restaurante au crescut semnificativ, cu 8% față de anul trecut.

„Semnificativ s-a scumpit carnea de vită, brânzeturile pe care le folosim la pizza, carnea pe care o folosim la toast-uri, la burgeri. Cumpără mai puţin, dar încercăm să le facem mai bune, să le putem vinde”, spune Sorin Tase, reprezentant restaurant.

„Acesta e doar începutul. Având în vedere că avem noi factori care vin din exterior şi care vor tinde să pună presiune asupra preţurilor”, spune Christian Năsulea, profesor de economie.

Estimarea Băncii Naţionale pentru finalul anului este o inflaţie de 3,8%.