Creștere spectaculoasă a veniturilor fiscale în Spania. Cum a „contribuit” pandemia
Bugetul sîu a câștigat în 2021 mult peste cel din Franța, Germania, Italia, Portugalia și Grecia; după ce pandemia a forțat o parte din economia subterană să iasă la lumină, Spania se bucură de o creștere record a veniturilor fiscale, avans neegalat de niciun stat european, notează Financial Times.
Mai mult, veniturile nete din impozite au atins cel mai ridicat nivel din istorie în perioada ianuarie-noiembrie 2022, crescând cu 15,9% față de aceeași perioadă din 2021, cu un plus 33 de miliarde euro la vistieria statului.
Potrivit unui studiu FMI din 2018, economia subterană a Spaniei cuprindea 17,2% din PIB, fiind mai mică decât în Italia sau cea mai mare parte a Europei de Est, dar mai mare decât Portugalia sau restul Europei de Vest.
Veniturile fiscale au crescut din 2021, cu 14,9% sau 27 de miliarde de euro
Punând cifrele în perspectivă, guvernul spaniol și-a propus să strângă sume anuale suplimentare de doar 3,5 miliarde de euro din taxele excepționale asupra băncilor și companiilor energetice, care vor intra în vigoare în acest an.
O explicație o reprezintă creșterea economică: produsul intern brut a înregistrat un avans de peste 5% în 2022.
Inflația ridicată constituie un alt factor care a generat jumătate din creștere
Economiștii atribuie diferența schimbărilor de la nivelul economiei subterane – o zonă de activitate economică nefiscalizată, muncă la negru și alte forme de evitare a taxelor.
„Oamenii și-au dat seama în timpul pandemiei că, dacă au contracte legale și sunt la vedere, ca să spunem așa, atunci pot cere ajutorul guvernului dacă întâmpină dificultăți”, a menţionat Ángel de la Fuente, director executiv al think-tank-ului Fedea.
„Dacă nu ești pe radar, nu primești ajutorul”
În octombrie 2022, Jesús Gascón, secretar de stat pentru finanțe, a subliniat: „Dacă nu ești pe radar, nu primești ajutorul”.
Formalizarea afacerii și a angajaților a permis antreprenorilor spanioli să solicite șomaj tehnic și chiar finanțare garantată de guvern
Ignacio de la Torre, economist-șef la banca de investiții Arcano, a tradus și discrepanțele legate de cifrele privind piața muncii: potrivit datelor de salarizare ale Ministerului Muncii, numărul angajaților din Spania a crescut cu 2,6% în al treilea trimestru al anului 2022.
Datele institutului național de statistică nu au indicat nicio schimbare în ceea ce privește ocuparea forței de muncă: „Acest lucru ar putea indica faptul că lucrătorii din economia subterană au fost scoși la lumină”, a explicat oficialul.
Pandemia a accelerat tendința consumatorilor de a utiliza mai puțin numerar
Un studiu al Băncii Centrale Europene publicat în decembrie arată că, în 2021-2022, suma cheltuită prin tranzacții cu cardul a depășit pentru prima dată achizițiile cash, notează publicaţia amintită.
Scăderea folosirii numerarului a mai accentuată în sudul Europei.