Creștere semnificativă la ratele de credite de la 1 aprilie. În luna iulie urmează o nouă majorare
Începând de astăzi este aplicată o nouă valoare a indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), calculată încă din ultimul trimestru al anului 2021.
În același timp, unii debitori vor plăti rate majorate ca urmare a creșterii chiar mai accelerate a ROBOR în primele trei luni din acest an, iar dobânzile urmează să crească din nou, începând cu luna iulie.
Creșterea IRCC de la 1 aprilie
Creșterea IRCC de la 1 aprilie nu înglobează cele mai recente decizii de politică monetară, cum ar fi majorarea în acest an a ratei cheie cu 0,75 puncte procentuale la 2,5% pe an și nici creșterea ratelor pe termen scurt ca urmare a scăderii lichidității din piața interbancară pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Aceste evoluții recente se vor vedea în valoarea IRCC aplicabilă din iulie și până în septembrie, care potrivit calculelor Profit.ro, va fi de 2,65%. Un salt de aproape 0,8 puncte procentuale față de valoarea curentă, respectiv de două ori și jumătate mai mare decât nivelul minim atins în primul trimestru din 2021 și care s-a aplicat în trimestrul al treilea din 2021.
Din cauza unei definiții deficitare, IRCC se aplică în contracte cu un trimestru întârziere de la finalul perioadei de referință, ceea ce înseamnă că deciziile BNR se transmit mai greu în piață și răspunsul la inflație și evoluția economică este întârziat.
BNR a decis majorarea ratei dobânzii
De asemenea, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
Păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit sunt de asemenea decizii asumate de BNR.
În luna ianuarie 2021, indicele ROBOR se stabilizase la 3,05%. În ultima zi din 2021, indicele ROBOR a depășit pragul de 3%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, indicele ROBOR a crescut cu 70%.