VEȘTI TERIBILE pentru români! Prețul gazelor CREȘTE cu 5% în octombrie
Specialistul în piața de gaze, Dumitru Chisăliță a anunțat că oamenii trebuie să se aștepte la o nouă scumpire a gazelor în luna octombrie.
Astfel, specialistul susține că prețul gazelor va avea o creștere cuprinsă între 2% și 5% , din cauza faptului că cererea este mai mare decât oferta în această perioadă, creându-se o tendință de creștere a prețului gazelor, potrivit economica.net.
De asemenea, Dumitru Chisăliță explică că prețul la gaze a mai fost influențat și de condițiile meteo extreme din America de Nord sau Europa de Vest.
„Prețul gazelor naturale pe piața românească au început să creacă la începutul verii, într-un mod aparent inexplicabil, dacă ne raportăm la perioadele anterioare. Totuși există o posibilă explicație a acestei creșteri. Aceasta se bazează pe legile pieței libere, piață în opinia mea, influențată în acest ani de o atitudine licit speculativă pe piață a unor firme, care a determinat ca cererea să fie mai mare decât oferta în această perioadă și astfel să se creeze o tendință de creștere a prețului gazelor. Pe parcursul verii această discrepanță, între cererea și oferta de gaze a adus o oarecare stare de panică care a determinat rostogolirea prețului gazelor naturale și astfel asistăm la prețuri de achiziție a gazelor în luna august 2018 la valori care nu au fost atinse nici în lunile de iarnă 2017-2018. La acestă situație se adaugă evoluția prețului petrolului pe piețele internaționale care a crescut cu aproape 50% în ultimul an. Aplicarea Metodologiei de stabilire a prețului gazelor naturale pentru populație, ne permite să apreciem că la 1 octombrie 2018 vom asista la o creștere a prețului gazelor naturale pentru populație cu cca. 2 – 5%. Experiențele recente: frigul extrem din anul 2017 din America de Nord, valul de căldură ce a cuprins mare parte din Europa de Vest, necesitatea acoperirii necesarului de gaze din depozitele de înmagazinare subterană după ce gazele din depozitele de înmagazinare europene au scăzut sub 20% până la sfârşitul iernii (pentru prima data în istoria recentă a industriei de gaze), creșterea cererii de GNL pe pieţele din Asia şi America de Sud, determină ca mulți consultanți să anticipeze că raliul preţurilor gazelor ar putea continua în viitor. Anul acesta am asistat la 3 scumpiri ale gazelor naturale pentru populație, și probabil ne vom mai confrunta cu încă o scumpire anul acesta și alte scumpiri în iarna și primăvara 2019. Această situație putea să fie prevenită parțial sau probabil nu ar fi fost aplicată pentru toți consumatorii casnici de gaze naturale (având în vedere că prețul gazelor naturale pentru clienții casnici se stabilește pentru fiecare operator de distribuție gaze naturale), dacă ar fi fost respectate obligațiile din Legea 123, care stabilea încă din anul 2016, emiterea de reglementări care să asigure condițiile de concurență și de acces transparent și nediscriminatoriu al cumpărătorilor la cantitățile de gaze”, a declarat Chisăliţă.
La 1 august, preţurile finale reglementate pentru gazele naturale plătite de populaţie au crescut cu încă 5,83%, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). După majorarea de la 1 august, preţul final reglementat pentru clienţii casnici ai Engie, adică cei din jumătatea de sud a ţării, este de 135,87 lei/MWh, fără TVA, pentru categoria de consum B2, cea mai întâlnită pentru cei care au şi centrale murale pe gaz, între 23 şi 116 MWh de gaz pe an.Pentru clienţii E.On, respectiv clienţii casnici care nu au remunţat la furnizarea reglementată din jumătatea de nord a ţării, preţul final reglementat este de 140,68 lei/MWh, aferenţi aceleiaşi tranşe de consum.