România va trebui să introducă, de anul viitor, așa-numitul venit european adecvat.
Directiva europeană cu privire la salariul minim adecvat a fost adoptată anul trecut de Parlamentul European iar statele membre vor trebui să se adapteze, până în octombrie 2024, la legislația europeană.
O analiză a EY România identifică problemele iscate la preluarea în legislația autohtonă a directivei, menționează jurnalistul Constantin Rudnițchi într-o analiză la RFI.
Astfel, statele europene care nu vor fi afectate de noile prevederi sunt cele care au salarii minime suficient de mari încât noile norme europene să nu schimbe situația.
Vor fi însă probleme în cazul românilor, care au cele mai mici salarii minime reglementate din Uniunea Europeană, aproximativ 600 euro, sumă brută, alături de bulgari, cu 400 de euro.
Analiza EY România reamintește că salariul mediu brut este 7.107 lei, iar cel net ajungea în decembrie 2022 la 4398 lei; de asemenea, salariul minim brut este de 3.000 lei, iar cel net ajunge la aproximativ 1.900 lei.
Indicatorul cel mai complex este însă cel privitor la coșul minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă unde intervin cifre diferite: una este suma calculată de un institut de cercetări cu vederi puternic sindicale iar alta este valoarea cuprinsă în legislația adoptată cu mulți ani în urmă – relatează știripesurse.ro., făcând referire și la un raport al Avocatului Poporului care fixează suma necesară pentru un trai decent la 2.708 lei pe lună.
Peste un an se va trece de la denumirea națională de salariu minim garantat la terminologia europeană care introduce termenul „adecvat”.
Salariul minim „adecvat” aduce în calcul un element complicat pentru România: asigurarea unui trai decent. Conform analizei, aici pot interveni opinii subiective asupra modului cum s-ar contura un trai decent.
Pe de altă parte, se pun în discuție problemele companiilor ce pot fi afectate din punctul de vedere al cheltuielilor ce vin în urma directivei europene.
Potrivit RFI, normele europene oferă multă flexibilitate decidenților locali încurajând luarea unei decizii în funcție de condițiile sociale, economice și evoluția indicatorilor macroeconomici.
Astfel, dacă venitul minim adecvat ar fi de 50% din salariul minim brut ar trebui să crească la 3.500 lei iar dacă se ia în calcul coșul de consum pentru un trai decent, salariul minim net ar trebui să crească cu 800 lei.
La sfârșitul anului viitor, salariul minim pe economie ar trebui să crească din nou.