Cresc ratele la credite: Bancherii includ deja în proiecțiile pentru viitor majorarea dobânzilor
Băncile centrale pregătesc terenul pentru majorarea dobânzilor la dolar, euro și leu. În America, Fed, banca centrală, ar putea să majoreze dobânzile la dolar mult mai repede decât se așteaptă piețele, având în vedere rezultatele bune de pe piața muncii.
Dolarul a scăzut față de cele mai importante valute din cauza datelor privind creșterea salariilor în America, și care au avansat cu doar 0,2% în februarie. În Europa însă, analiștii se tem că Banca Centrală Europeană va începe creșterea dobânzilor mai repede decât se preconizează, ținând cont de faptul că inflația performează mai bine decât estimările.
Este de așteptat ca BCE să stopeze politica de printare a bancnotelor, adică politica ce a susținut economia Europei din ultimul an, oprind-o de la stagnare. Scăderea dobânzilor la euro și lichiditatea în exces au contribuit la creșterea consumului și parțial a investițiilor, informează ZF.
În România, analiștii consideră că BNR va începe întărirea politicii monetare din a doua parte a anului, odată ce inflația se va îndrepta spre 2%, câte este țina finalului de an, după ce anul trecut România a experimentat deflația. „BNR va începe procesul de întărire a politicii monetare, prin îngustarea coridorului de dobândă, iar primul pas va fi făcut probabil în şedinţa din 3 iulie. Spre finalul anului, BNR ar putea majora şi dobânda de politică monetară (1,75% pe an este acum)”, consideră Ciprian Dascălu, economistul șefl al ING. Majorarea dobânzilor duce automat la rate mai mari la împrumuturile în lei, euro sau dolar.