Creditele bancare cu dobânzi variabile raportate la IRCC sunt impactate de noua creștere a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, începând cu 2023. Sunt afectate atât creditele ipotecare și Noua Casă, cât și creditele de nevoi personale cu dobânzi variabile. Concret, în funcție de tipul creditului, valoarea creditului și perioada de rambursare rămasă, toate ratele creditelor cu dobânzi variabile legate de IRCC cresc cu aproximativ 10%-25% de la 1 ianuarie 2023, odată cu majorarea indicelui IRCC. Cu toate acestea, există măsuri prin intermediul cărora putem stopa efectele actualizării IRCC pe care specialiștii în domeniul financiar-bancar ni le recomandă în cuprinsul acestui articol.
IRCC se actualizează în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie ale fiecărui an și, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos, în ultimele 6 trimestre IRCC a crescut constant și considerabil, conducând la majorări ale ratelor cu câteva sute de lei importante. 4.06% este valoarea IRCC la finalul anului 2022, însă 2023 debutează cu o valoare a IRCC-ului de 5.71%.
„Dacă debitorii speră la o diminuare începând cu primăvara anului 2023, din păcate IRCC nu o să scadă de la 1 aprilie 2023, când are loc următoarea actualizare a sa. Conform calculelor realizate de noi, IRCC își va menține valoarea de aproximativ 6% până la jumătatea anului 2023. Sperăm la o scădere a indicelui IRCC abia începând cu 1 iulie 2023, însă la acest moment nu putem face o estimare. Dar să nu uităm că băncile nu acordă doar credite cu dobânzi variabile, ci și cu dobânzi fixe. Și în plus, băncile permit refinanțarea creditelor cu dobânzi variabile, în credite cu dobânzi fixe în condiții avantajoase. Așadar, creditele cu dobânzi fixe rămân opțiuni excelente de finanțare sau de refinanțare și în 2023”, ne informează Valentin Anghel, CEO & Founder al companiei de brokeraj bancar AVBS Credit.
Dacă nu luăm măsuri RAPID, vom plăti rate mai mari la creditele bancare cu dobânzi variabile raportate la IRCC până la sfârșitul lunii iunie 2023.
Stresul creșterii ratelor revine în viața debitorilor care în urmă cu câteva luni au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC, prin act adițional cu băncile de la care au contractat creditele Prima Casă. Prin trecerea de la ROBOR la IRCC prin acord cu banca, respectivii debitori s-au putut relaxa și au plătit rate mai mici la credite doar pentru câteva luni deoarece decalajul de timp a fost scurt, iar IRCC aproape ajunge din urmă ROBOR.
Odată cu debutul noului an și a creșterii IRCC la valoarea de 5.71%, dobânzile totale ale creditelor ipotecare deja contractate în anii anteriori vor fi de aproximativ 8%-9%, în funcție de marjele fixe pe care debitorii le au stabilite în contractele de credite semnate cu băncile. Cu toate acestea, specialiștii în domeniul financiar-bancar recomandă debitorilor să apeleze la ajutorul gratuit al brokerilor de credite înregistrați la ANPC pentru a se asigura că pot contracta cel mai ieftin credit de refinanțare cu dobândă fixă.
Cum pot fi stopate efectele creșterii IRCC asupra creditelor bancare?
Debitorii se pot pune la adăpost și pot fi protejați de actualizările IRCC prin refinanțarea creditelor existente cu dobânzi variabile în credite cu dobânzi fixe. Odată refinanțate pe dobânzi fixe, creditele bancare NU vor mai fi impactate de creșterile IRCC.
„Refinanțările în credite cu dobânzi fixe trebuie efectuate înainte ca debitorii să întâmpine dificultăți financiare. Românii care rămân în urmă cu ratele, înregistrează restanțe active la achitarea creditelor și ajung să figureze ca rău-platnici în Biroul de Credit, nu vor putea fi refinanțați. Istoricul pozitiv de creditare este esențial în accesarea unui credit sau a unei refinanțări. Totodată, nu recomand nici suspendarea de la plata ratelor deoarece, când rambursările creditelor vor fi reluate, ratele vor fi mai mari decât erau inițial. Din punctul meu de vedere, cea mai sigură metodă prin care ne putem proteja de creșterea IRCC este prin refinanțarea pe dobândă fixă”, ne declară Valentin Anghel, specialist în creditare și broker de credite la AVBS Credit.
Cele mai impactate de creșterea IRCC sunt, evident, ratele creditelor ipotecare și Noua Casă, cu dobânzi variabile, însă pentru acestea există soluții de refinanțare în credite cu dobânzi fixe pentru primii 3, 5, 8 sau 10 ani ai creditului. Din anii 4, 6, 9 sau 11 ai creditului și până la rambursarea acestuia, dobânzile devin variabile și sunt formate din marjele fixe ale băncilor + IRCC. Un aspect important de reținut este acela că în perioada de dobândă fixă ratele creditelor rămân neschimbate, nefiind modificate de actualizările IRCC.
În prezent, dobânzile fixe practicate de bănci sunt mai mici decât vor fi viitoarele dobânzi variabile ale creditelor bancare. Așadar, cu ajutorul specializat al unui broker de credite, debitorii pot beneficia de soluții de refinanțare cu dobânzi și condiții foarte avantajoase.
În plus, creditele bancare noi, cu dobânzi fixe, care urmează să fie contractate de oameni pe parcursul anului 2023 sunt în continuare decizii financiare sigure. Creditele ipotecare cu dobânzi fixe vor fi și în 2023 alegeri potrivite pentru cei care doresc să-și achiziționeze propriile locuințe prin credite bancare.
Vrei să îți refinanțezi împrumutul actual în cel mai ieftin credit cu dobândă fixă? Îți recomandăm compania de brokeraj bancar, AVBS Credit, prezentă în 20 de orașe din România, care intermediază creditele bancare ale celor mai importante instituții financiare din țara noastră. La AVBS Credit găsești tipurile de credite pentru persoane fizice și juridice, atât cu dobânzi fixe, cât și cu dobânzi mixte sau variabile. Soluțiile de creditare și de refinanțare pot fi în LEI sau în EURO.
Brokerii AVBS Credit au o experiență în creditare de aproape 16 ani și oferă servicii 100% GRATUITE clienților lor!
Pentru mai multe detalii puteți accesa site-ul avbs.ro.