Prima Casă, un apartament mai mare, o casă la curte, o maşină mai bună. Cu toții ajungem mai devreme sau mai târziu la momentul în care ne gândim să contractăm un credit.
Însă, entuziasmaţi cu gândul la noua achiziţie, pierdem din vedere esenţialul: în cât timp dăm banii înapoi. Cu alte cuvinte: ce perioadă de rambursare alegem?
Perioada de rambursare poate fi un criteriu cel puţin la fel de important ca nivelul dobânzii sau al avansului în momentul contractării unui credit ipotecar. Costul cu dobânda ar putea fi micşorat cu zeci de mii de lei în cazul în care se alege o perioadă de rambursare mai mică, fie şi cu doar câţiva ani, informează B1 TV.
Credit pe 10, 20 sau 30 de ani? Care este perioada optimă de rambursare
#DIRECT_ONE_qi39sk#
Să luăm un exemplu concret. La un credit de 230.000 de lei, adică 51.000 de euro, cu o rată actuală a dobânzii de 3,8% pe an, suma economisită la un împrumut pe 25 de ani faţă de un credit pe 30 de ani va fi de aproximativ 30.000 de lei și creşte cu cât perioada creditului e mai mică.
Dezavantajul unei perioade de rambursare mai scurte constă însă într-o presiune mai mare pe bugetul familiei, în cazul exemplului nostru rata lunară ajungând la 2.300 de lei pe zece ani faţă de 1070 lei pentru o perioada de 30 de ani.
Analiștii sfătuiesc clienţii, în cazul în care reuşesc să pună bani deoparte şi vor să ramburseze anticipat, să ceară băncii reducerea perioadei de creditare şi nu a ratei.