Românii plătesc tot mai mult pentru produsele de bază care se scumpesc de la o lună la alta. Cetățenii fac față tot mai greu traiului de zi cu zi. Ce spun experții despre evoluția prețurilor aproape de Sărbătorile de Paște.
În luna februarie 2023, românii plăteau pentru un coș cu produse de bază 166,50 de lei. În martie, românii plătesc pentru aceleași produse cu 6 lei mai mult, adică 172,50 de lei. Printre produsele care s-au scumpit cel mai mult este ceapa.
Un kilogram de ceapă costă aproximativ 6,50 lei, comparativ cu 4 lei luna trecută.
„Cartofii, de exemplu, erau 2 – 2,50 lei, acum 4 lei”, a spus un bărbat.
Fermierii spun că prețurile au crescut din cauza costurilor de producție care cresc din ce în ce mai mult.
„”Au mai crescut, dar şi de la costul de energie că le udăm și noi. Transportul îl plătim să venim la București, mai luăm și oameni cu ziua, le dăm să mănânce, le plătim. E 100 de lei un om, de exemplu”, a spus o femeie.
Pentru a face față scumpirilor, românii trebuie să renunțe la câteva dintre produsele de bază, deși unii dintre ei nu mai au la ce să renunțe.
„Mai cumpătat, mai limitat. Altădată poate mai aruncam, dar acuma mai greu, foarte greu”, a spus un pensionar.
În apropierea Paștelui, românii vor avea parte de prețuri și mai mari, potrivit analiștilor.
„Prețurile legumelor, ale fructelor au crescut spectaculos, iar tendința se va menține. Să ne așteptăm ca de Paște toate produsele tradiționale pentru masa de sărbători să fie mai scumpe, de la carne, la brânză, ouă și pască, pentru toate vom plăti mai mult, mai ales că am devenit dependenți de importuri”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, potrivit antena3.ro.
Legumele s-au scumpit cu 6%, fructele cu 3%, carnea cu 1%, iar lactatele cu 2%, potrivit ultimelor date INS.