Costurile la care statul se împrumută s-au mărit deja și în curând vor crește și ratele, în urma rezultatelor de până acum de la alegeri

Costurile la care statul se împrumută s-au mărit deja și în curând vor crește și ratele, în urma rezultatelor de până acum de la alegeri
Sursa: Pexels

Rezultatele obținute în alegerile de până acum și incertitudinile privind formarea unui nou Guvern ne afectează deja economia. Semnalele de alarmă vin de pe bursă, ori de la investitori, care au început să bată în retragere.

În perioada aceasta s-au pierdut deja miliarde de lei din fondurile de pensii

Costurile la care statul se împrumută s-au mărit deja, pentru că țara noastră este percepută acum că fiind mai riscantă. Și ratele la credite ar putea să crească.

Au fost scăderi puternice la Bursa de Valori București, unde sunt tranzacționate, de exemplu, acțiuni la companii în care investesc și fondurile de pensii Pilon 2, cele la care contribuie obligatoriu 8 milioane de angajați. Bursa a deschis marți în scădere, la fel ca în prima zi după primul tur de la prezidențiale.

Adrian Codîrlașu, președinte asociație analiști financiari: ”Ne costă foarte mult, putem să ne uităm cât bani s-au pierdut pe bursă, fondurile de pensii au pierdut în perioada asta 2 miliarde de lei, banii contributorilor. De ce?

Pentru că activele românești s-au depreciat pentru că investitorii ies de pe activele românești. Clar se văd retrageri ale investitorilor și locali și străini din România, este o incertitudine ridicată, dobânzile de pe piață au crescut, dobânzile pe termen scurt la leu de pe piață au crescut, se vede cumva o atașare a primei de risc mai ridicată pentru România”.

IRCC și ROBOR au înregistrat recent un nou salt, ajungând aproape de 6%

Nu numai statul se împrumută mai scump, ci și populația. Indicatorii în funcție de care se calculează dobânzile pentru credite, IRCC și ROBOR, au înregistrat recent un nou salt, ajungând aproape de 6%, potrivit Știrile ProTV.

Specialiștii spun că următoarele două luni sunt decisive, pentru că investitorii -români și străini- așteaptă un semnal de la noul guvern că lucrurile vor reveni la normal, după tulburările de pe plan politic.

Retrogradarea României ar face ca țara noastră să se împrumute și mai scump decât acum, când oricum plătește printre cele mai ridicate dobânzi din Europa.
Cu asemenea costuri, țara noastră ar putea chiar să nu se mai poată împrumuta deloc, ceea ce ar declanșa un haos, spun economiștii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`