Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat, în debutul ședinței de guvern de joi, că Executivul vrea să oblige producătorii să semnaleze vizibil pe ambalaj dacă au redus gramajul unui produs în cazul în care prețul acestuia a rămas la fel.
Numai că profesorul de economie Mircea Coșea atrage atenția că producătorii au ajuns în situația de a vinde produse la aceleași prețuri, dar cu gramaje mai mici fix din cauza plafonării adaosului comercial impusă de Guvern. Cum motorul economiei e profitul, producătorii au găsit această soluție pentru ca plafonarea adaosului decisă de Guvern să nu le afecteze profiturile.
Coșea a mai afirmat că plafonarea e o măsură „toxică” și că „n-o să ne revenim foarte ușor din situația asta”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.
„Mi se pare foarte curios pentru că dl premier are o serie întreagă de consilieri. Dl premier nu e obligat să știe economie, marketing, lucruri de amănunt legate de circulația mărfurilor, dar are foarte mulți consilieri, unii cu grade înalte universitare. Nu înțelege dl premier? Se poate, dar consilierii ar trebui să-l facă să înțeleagă că plafonarea într-o economie de piață e mereu un lucru care duce la redistribuirea pierderilor.
Deci dacă se plafonează adaosul, așa cum a făcut domnia sa, în economia de piață, profitul fiind motorul economiei, cel care speră să aibă profit mută pierderea pe altceva, ori o mută pe alt produs, ceea ce s-a și întâmplat, ori o mută pe diferența dintre cantitate și preț, așa cum se întâmplă în destul de multe țări.
Deci într-o economie de piață nu poți să vii cu astfel de măsuri, e ca și cum ai începe să repari un computer cu patentul. Nu se poate! Trebuie să ai alte instrumente mult mai sofisticate. Ea a fost o greșeală și nu poate fi reparată acum prin fel de fel de controale. Nu se poate! Nici cei care ar vrea să controleze nu pot pentru că e o rețea mare, e o rețea sătească de magazine, peste tot se încearcă menținerea ratei de profit că de aia funcționează economia!
Când ți-au venit impozite în plus, facturi mari la energie și-ți mai plafonează și adaosul, nu poți decât să scumpești, micșorând cantitatea sau introducând o cantitate mai proastă”, a explicat profesorul de economie.
Acesta a calificat apoi plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază ca fiind o măsură „toxică”.
În loc de această plafonare, a explicat specialistul, ar fi trebui să se lucreze pe reducerea costurilor producătorilor cu energia, apa, îngrășămintele, carburantul.
„N-o să ne revenim foarte ușor din situația asta pentru că s-a intrat pe un făgaș care va continua”, a mai afirmat Mircea Coșea.