Din cauza efectelor pe termen lung ale pandemiei de coronavirus, peste 1 miliard de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030, arată un studiu publicat joi de ONU.
Această cifră ar putea fi atinsă dacă revenirea la normal este prelungită şi criza economică persistă, aruncând încă 207 milioane de persoane în sărăcie, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite DPA, citat de Agerpres.
Astfel, potrivit unui scenariu „de bază”, luând în considerare ratele actuale de mortalitate şi proiecţiile recente de creştere ale Fondului Monetar Internaţional, studiul arată că alte 44 milioane de persoane vor trăi sub pragul de sărăcie în următorii 10 ani.
Însă, creşterea sărăciei extreme poate fi evitată cu ajutorul investițiilor în programe de asistenţă socială, guvernanţă, digitalizare şi o economie verde.
„Pandemia Covid-19 este un punct critic şi ceea ce aleg liderii acum ar putea conduce lumea în direcţii foarte diferite (…) Avem ocazia să investim într-un deceniu de acţiuni care nu numai că ajută oamenii să se recupereze după COVID-19, dar restabileşte calea de dezvoltare a omenirii şi planetei către un viitor mai corect, mai rezistent şi verde”, a afirmat administratorul PNUD Achim Steiner.
Amintim că un raport prezentat, miercuri, de Organizația Internațională a Muncii (OIM) arată că pandemia de coronavirus a produs efecte serioase asupra salariilor. În cel mai bun caz, ele au stagnat, dar de cele mai multe ori, salariile au scăzut. Femeile au avut de suferit mai mult decât bărbații. Angajații cu slujbe prost plătite au fost și ei foarte afectați. Specialiștii organizației susțin că veniturile vor continua să scadă, pe fondul crizei economice generate de pandemie.
În cazul a o treime dintre state, creşterea salariilor a fost cauzată în mare măsură de concedierea multor angajaţi cu slujbe prost plătite.
Fără subvenţiile acordate în această perioadă, femeile şi-ar fi pierdut 8,1% din salarii în trimestrul doi din 2020, iar bărbaţii 5,4%, pe baza eşantionului din 28 de ţări europene.
Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a declarat că economia globală nu a depășit perioada critică, iar toate țările G20 ar trebui să mențină stimulentele.
„Apreciez eforturile tuturor ţărilor G20 de a adopta decizii fără precedent pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus inclusiv măsuri de sprijin monetare şi fiscale – care au ajutat la prevenirea unor falimente masive şi chiar la adâncirea crizei”, a declarat oficialul FMI. Dealtfel, aceasta preciza luna trecută că redresarea după criza COVID-19 va fi ”lungă, neregulată şi nesigură”, dar şi ”predispusă la regrese”.
„De asemenea, subliniez că nu a fost depăşită perioada critică în actuala criză. De acum înainte, cooperarea va fi şi mai importantă”, a afirmat Georgieva, cerând liderilor G20 să menţină măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri şi angajaţi „până la încheierea crizei sanitare.
Ele nu trebuie retrase prematur. De asemenea, este momentul pentru a pregăti investiţii sincronizate în proiecte de infrastructură ecologică şi digitală pentru a stimula redresarea economiei şi pentru îndeplinirea obiectivelor climatice”, a concluzionat Georgieva.