Virgil Popescu a declarat, duminică seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că certificatele de situații de urgență se pot obține online.
Aplicația care permite acest lucru este funcțională și a fost ridicată, duminică seară, pe site-ul prevenire.gov.ro.
”Deja sunt companii care solicită și au obținut acest certificat. Pe portal se pot elibera în mod automat fără nicio interacțiune între Autoritatea Publică Centrală și companie”, a afirmat ministrul.
Certificatele sunt de două tipuri, respective albastru și galben.
Astfel, potrivit lui Virgil Popescu, certificatul de tip 1, sau albastru, atestă că o companie a avut activitatea oprită total sau parțial de către ordonanțele militare, iar cu acele certificate compania poate să-și amâne plata la chirie și utilități.
Totodată, acele certificate pot fi depuse pentru a se obține eșalonarea ratelor creditelor la bănci.
”Al treilea lucru, pot să invoce, doar ca IMM, forța majoră și nu mai e nevoie să plătească acea taxă de 500 de euro la Camera de Comerț”, a afirmat ministrul Economiei.
Pe de altă parte, certificatul de tip 2, certificatul galben, atestă că firma a avut veniturile sau încasările diminuate cu minim 25% în luna martie, în comparație cu media lunilor ianuarie și februarie.
Cu aceste certificate companiile pot obține aceleași lucruri ca și în cazul certificatelor albastre, mai puțin amânarea plății chiriei.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Măsurile au fost luate în contextul pandemiei de coronavirus, care a izbucnit la sfârșitul anului 2019 în China și s-a extins pe tot mapamondul.
Duminică, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, într-un comunicat de presă, că 3.864 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19. Dintre aceștia 151 s-au stins din viață.
Dintre cei testați pozitiv, cele mai multe cazuri sunt din județul Suceava, peste 1.200. Acest lucru a dus la intrarea în carantina a municipiului Suceava, dar și a 8 comune limitrofe.
Totodată, și în localitatea Țăndărei din Ialomița au fost raportate mai multe cazuri de coronavirus. Astfel că, prin Ordonanța Militară numărul 7 a fost instituită și în această localitate carantina.
Pentru moment, 141 de pacienți sunt internați la ATI.
În prezent, 374 de persoane au fost declarate vindecate.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, 401 de cetățeni români din diaspora au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus, respectiv 129 de români din Spania, 236 din Italia, 15 din Franța, 8 din Germania, 4 din Marea Britanie, 2 din Namibia, 2 din Indonezia și câte unul din Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA.
În acest context, de la începutul pandemiei de Covid-19, care a izbucnit în China, la sfârșitul anului 2019, și până la acest moment, 27 de cetățeni români infectați cu COVID-19 au murit în afara țării, după cum urmează: 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania.
Numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus la nivel mondial a depăsit, joi, un milion de cazuri.
Momentan, peste 1.200.000 de persoane au fost testate pozitiv.
Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 64 de mii, iar peste 250 de mii s-au recuperat.