CORONAVIRUS. FMI: Pandemia de COVID-19 ar putea avea cele mai grave consecinţe economice de la Marea Recesiune din 1929

Publicat: 09 04. 2020, 17:24

CrizaCOVID-19are un efect devastator asupra economiei mondiale. Peste un miliard de angajați din toată lumea riscă să le fie redus salariul sau să își piardă locul de muncă, potrivit datelor furnizate de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Pandemia de coronavirus ar putea duce la cea mai gravă recesiune din 1929 până în prezent

Aceste date sunt susținute și de directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georghieva.

Georghieva este de părere că pandemia va avea „cele mai grave consecinţe economice de după Marea Depresiune” din 1929, scrie Reuters.

Experta FMI susține că peste 170- de țări vor experimenta o recesiune fără precedent din cauza pandemiei de COVID-19 și a incertitudinii privind durata acestei crize.

Cel mai bun scenariu: revenirea parțială a economiei în 2021

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) mai spune că, în cel mai bun caz, o recuperare “parțială” a efectelor economice negative produse de criza COVID-19 vor fi recuperate anul viitor.

Pentru acest lucru, este absolut necesar ca în a doua parte a anului măsurile de isolare să fie ridicate, iar magazinele să fie deschise și oamenii să meargă la serviciu.

Dacă nu se va întâmpla așa, iar un al doilea val de coronavirus îi va ține pe oameni închiși în case și în a doua jumătate a anului, ne putem aștepta la cea mai gravă recesiune din toate timpurile.

„Trebuie să evităm ca presiunile asupra lichidităţilor să se transforme într-o problemă de solvabilitate, ceea ce ar lăsa în economia mondială o cicatrice care va face mult mai dificilă revenirea”, a spus Georghieva.

FMI va publica săptămâna viitoare previziunile pentru principalele ţări şi regiuni ale lumii.

Situația economică în România. Guvernul acordă șomaj tehnic

În contextul crizei generată de noul coronavirus, aproape un milion de angajaţi din România se află în prezent în șomaj tehnic, iar aproape 200.000 au fost concediați.

Șomajul tehnic este asigurat de Guvernul României, care va recupera o parte din bani de la Uniunea Europeană.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat zilele trecute că o parte dintre aceste cheltuieli vor fi decontate din foncuri europene.

Pentru moment este vorba despre300milioane de euro, existând posibilitatea ca această sumă să crească.

Cam 30% din economia românească este afectată de criza provocată de COVID-19

Amintim că premierul Ludovic Orban a precizat, miercuri seară, pentru B1 TV, că la ora actuală, cam 30% din economie este afectată.

Prim-ministrul a mai arătat că efectele devastatoare ale crizei generate de coronavirus nu se opresc aici. El a spus că zi de zi tot mai multe firme își reduc activitatea și apar noi angajați disponibilizați.

Guvernul deja a început să gândească relansarea economică

Totodată, Orban a spus că Guvernul are un plan de relansare economică ce va fi implementat după trecerea epidemiei de coronavirus, iar o aveluare serioasă pentru efectele economice va fi făcută în jurul datei de 15 aprilie.

Recesiune la nivel mondial pe fondul pandemiei de coronavirus

Un raport OIMscoate în lumină că restricțiile și închiderile specifice pandemiei decoronavirusafectează în prezent aproape 2,7 miliarde de angajați din toată lumea, adică în jur de 81% din forța de muncă globală.

În acest context, Comisia Europeană a promis că va sprijini asemenea inițiative, renunțând la regula sa privind deficitul bugetar și anunțând că va strânge până la 100 de miliarde de euro pentru a ajuta angajații de pe tot blocul comunitar.