Criza financiară post-coronavirus va afecta întreaga populație a României. Fondul Monetar Intenațional (FMI) a revizuit, de altfel, în scădere semnificativă estimarea privind evoluția economiei românești.
Așa cum deja se prevedea și în datele publicate de Ministerul Muncii în data de 6 aprilie, cu greu își va mai reveni România din criza economică în care se afundă în aceste zile, când, din cauza stării de urgență emisă pe fondul pandemiei de COVID-19, oamenii stau acasă, iar firmele se închid cu miile.
Amintim că la începutul acestei luni, Ministerul Muncii arată că peste unmilion de români sunt trimiși în șomaj. Dintre aceștia, peste 950.000 au contractale de muncă suspendate, iar 190.000 sunt contracte individuale de muncă încetate.
În cel mai nou raport „World Economic Outlook„, publicat marţi de Fondul Monetar Internațional, se arată că experții globali prevăr o rată a șomajului în România de 10% în acest an.
Mai mult, spun aceștia, economia țării noastre va înregistra o contracție de 5% în 2020.
Potrivit FMI, în 2021 ne vom mai reveni financiar și vom înregistra un avans de 3,9%.
Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România. Dacă în 2019 rata șomajului a fost de 3,9%, în 2020, din cauza COVID-19, va ajunge la 10,1%, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.
Datele Băncii Mondiale sunt ceva mai optimiste, potrivit Agerpres. Amintim că experții BM prognozau săptămâna trecută că România va înregistra totuși o creştere economică de 0,3% în 2020 și mizau pe o revenire de 4,4% anul viitor.
Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu, este de părere că prăbușirea economică din România va fi pe perioadă scurtă. El spune că, după calculele Ministerului de Finanțe, va fi o revenire în formă de ‘V’ anul viitor, adică economia va ajunge la nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus în 2021.
„Rămân la opinia mea că economia va avea o revenire în V. După această cădere bruscă va veni şi o revenire bruscă a economiei”, a arătat Cîţu.
Cîțu mai precizează că o revigorare a economiei este aștepată încă din a doua jumătate a anului viitor.
Cu privire la întreaga planetă, experții FMI spun că, din cauza pandemiei de coronavirus, economia se va contracta cu 3% anul acesta.
Acest declin de care vorbește FMI este mai grav ca cel provocatd e criza financiară din 2008.
Datele Fonsului Monetar Internațional sunt valabile în cazul în care nu va exista un nou val de coronavirus în toamnă, iar oamenii vor putea să muncească.
De asemenea, pentru anul viitor se preconizează ca economia mondială să înregistreze un salt de 5,8%.
Marile trasări economice mondiale vor urma să fie dezbătute însă în perioada 15-19 aprilie la Washington. Atunci vor avea loc reuniunile de primăvară la Fondului Monetar Internațională și ale Băncii Mondiale.