CORONAVIRUS | Comisia Europeană a aprobat schema Guvernului în valoare de 3,3 miliarde de euro, pentru susţinerea IMM-urilor. Măsurile, necesare „pentru a remedia o perturbare gravă a economiei”

CORONAVIRUS | Comisia Europeană a aprobat schema Guvernului în valoare de 3,3 miliarde de euro, pentru susţinerea IMM-urilor. Măsurile, necesare „pentru a remedia o perturbare gravă a economiei”
Foto: Hepta - Zuma Press / Zhang Cheng

Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde de lei, adică aproximativ 3,3 miliarde de euro, ce vizează susținerea întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza declanșată de coronavirus. Executivul comunitar a acceptat măsurile propuse de București, după ce a constatat că acestea sunt necesare și proporționale cu situația în care se găsește economia românească. Vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru B1 TV că peste un milion de contracte individuale de muncă au fost suspendate. Multe firme au fost nevoie să-și reducă sau chiar să-și întrerupă activitatea din cauza epidemiei de COVID-19, fie urmare a Ordonanțelor Militare emise de când a fost decretată starea de urgență. În acest context, Guvernul a pus la punct un mecanism prin care statul va plăti șomaj tehnic angajaților acelor firme afectate de criză. Înșomaj tehnic ar urma să ajungă și bugetarii, aceștia urmând ca, prin rotație, să rămână câte 15 zile acasă, ca măsură de prevenție.

Sprijin pentru IMM-urile afectate de COVID-19. Ajutor de 3,3 miliarde euro

România i-a notificat Comisiei Europene o schemă cu un buget de 3,3 miliarde de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza coronavirusului. „Comisia a concluzionat că măsurile notificate de România sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru”, se arată într-un comunicat oficial.

Scopul este ca firmele să își acopere nevoile imediate de capital de lucru sau de investiții, astfel încât acestea să își poată continua activitatea.

„România va putea ajuta IMM-urile să își acopere nevoile în materie de investiții și de capital de lucru în aceste vremuri care ne pun la încercare, prin acordarea de granturi directe și de garanții publice pentru împrumuturi”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și responsabila cu politica în domeniul concurenței.

Vestager a mai precizat că executivul comunitar va continua să colaboreze cu statele membre UE, astfel încât efectul epidemiei de coornavirus asupra economiilor să fie atenuat.

În cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub formă de granturi directe și garanții de stat ce vizează creditele de investiții și finanțarea capitalului de lucru.

Comisia Europeană, reacție la epidemia de coronavirus ce afectează economiile statelor UE

Pe 20 martie, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că suspendă prevederile Pactului de Stabilitate, astfel încât statele membre UE să poată cheltui cât e nevoie pentru a face față crizei COVID-19, fără a se teme de declanșarea unei proceduri de deficit excesiv.

„Nu am mai făcut niciodată acest lucru. Astăzi activăm clauza derogatorie specială. Guvernele naționale pot pompa în economie cât au nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a anunțat atunci von der Leyen.

În baza cadrului temporar, după cum a fost modificat în 3 aprilie, statele membre UE pot acorda diverse tipuri de ajutoare precum: granturi directe, infuzii de capital, avantaje fiscale selective și avansuri de plată, garanții de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderi, împrumuturi publice subvenționate pentru întreprinderi, garanții pentru băncile care direcționează ajutoarele de stat către economia reală, sprijin pentru fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei, pentru activitățile de cercetare și dezvoltare relevante în acest context și pentru construirea de instalații de testare și modernizarea acestora.

„Cadrul temporar le permite statelor membre să combine între ele toate măsurile de sprijin, cu excepția împrumuturilor și a garanțiilor care sunt acordate pentru același împrumut, cu condiția să nu se depășească pragurile prevăzute de cadrul temporar. (…) În același timp, statele membre trebuie să se angajeze să evite cumularea nejustificată de măsuri de sprijin pentru aceleași întreprinderi, în vederea limitării sprijinului la ceea ce este necesar pentru a răspunde nevoilor reale ale acestora”, se mai arată în comunicat.

Cadrul temporar va fi în vigoare până la sfârșitul lunii decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.

Epidemie de coronavirus în România – Impactul asupra economiei

Epidemia de coronavirus și măsurile de prevenție adoptate, inclusiv prin Ordonanțe Militare, au făcut ca activitatea a numeroase companii să fie limitată sau chiar întreruptă. Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, astfel încât aceștia să nu treacă la concedieri, Guvernul a gândit o schemă prin care statul să asigure plata unui șomaj tehnic. De asemenea, și angajații din majoritatea instituțiilor publice vor ajunge în șomaj tehnic, ei urmând a sta acasă, prin rotație, câte 15 zile. Exceptate sunt mai multe categorii de bugetari, între care cei din Sănătate, Armată și Învățământ.

Vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat prin ce proces și începând de când vor primi angajații șomaj tehnic. De asemenea, el a anunțat și când vor primi bonusul de 500 de euro la salariu cadrele medicale aflate în prima linie de luptă cu epidemia. Guvernul pregătește mai multe scheme de susținere a economiei românești, urmând ca parte din bani să fie decontați din fondurile europene.

Până sâmbătă, în România erau confirmate 5.990 de cazuri de coronavirus, 523 raportate numai în ultimul interval de 24 de ore. Bilanțul deceselor a ajuns la 282.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)