Piața totală de medicamente s-a ridicat la aproape 4,8 miliarde euro în perioada august 2020 – iulie 2021, însă doar 10% au fost produse la nivel local, iar restul au fost importuri, arată un material realizat de Ziarul Financiar.
Piața de prescripție a crescut în volum cu 1,5%, iar în valoare cu 33% în perioada 2017-2021, spune Dragoș Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.
„Au fost înlocuite medicamentele ieftine cu medicamente scumpe, au fost introduse clase de medicamente scumpe. Concluzia este că piaţa stagnează în volum, deci accesul pacienţilor la medicamente nu a crescut semnificativ. Faţă de acum cinci ani, piaţa totală a crescut cu 10% în unităţi şi cu 40% în valoare”, a explicat Dragoș Damian
Accesul la medicamente inovative este limitat, iar România este pe ultima poziție în ceea ce privește accesul la molecule noi, a precizat Alina Culcea, preşedinte ARPIM.
„În 2016-2019 s-au aprobat 152 medicamente inovatoare la nivel european şi doar 39 de medicamente până în ianuarie 2021 la noi. Nu sunt suficiente pentru nevoile pe care le avem”, a adăugat șefa ARPIM, afirmând că în mod constant s-au retras medicamente de pe piaţă – peste 2000 de medicamente s-au retras din România.
Comparativ cu anul 2017, piața de medicamente a crescut cu 10% în unități și cu 40% în valoare, în timp ce piața de prescripție a crescut cu 1,5% în unități și cu 33% în valoare. Au fost introduse clase de medicamente scumpe, dar piața de medicamente a scăzut cu 6% în volum și a crescut cu 27% ca valoare. Cum piața stagnează în volum, accesul pacienților la medicamente nu a crescut semnificativ, spune Dragoș Damian.
Spitalele și producătorii de medicamente au o nevoie uriașă de tehnologie și de digitalizare, sector în care sumele sunt enorme, însă cea mai mare problemă din România rămâne lipsa forței de muncă, a punctat Liviu Drăgan, CEO Druid.
„Trebuie gasită o soluţie la nivel de ţară pentru a recunoaşte capabilitatea industriei farma. Ar fi bine ca statul să aibă o direcţie strategică în industria farma. Avem o rezervă de capacitate de 40%. Antibiotice este deschisă la dezvoltarea portofoliului şi susţinerea sistemului sanitar românesc pe propriile capacităţi. Avem în discuţie un număr de 10 medicamente cu Ministerul Sănătăţii“, a afirmat Ovidiu Băţaga, director executiv, planificare strategică şi managementul afacerilor, al producătorului de medicamente cu capital românesc Antibiotice din Iaşi