Consultantul Pentagonului, James Rickards: Economia mondială se îndreaptă spre o criză de lungă durată. Euro nu este în mod esenţial un proiect economic, ci unul politic
Consultantul Pentagonului, James Rickards, totodată una dintre cele mai puternice voci de pe Wall Street, a vorbit, în exclusivitate pentru Q Magazine, despre iminentul colaps al sistemului monetar internaţional şi noua ordine financiară.
El afirmă că războaiele valutare sunt în plină desfăşurare şi nu dau semne că se vor termina prea curând, iar economia mondială se îndreaptă spre o criză de lungă durată.
„În mod sigur, economia mondială se îndreaptă spre o criză de lungă durată. Practic, avem de-a face, din nou, cu apariţia unor bule speculative în economiile importante și cu o creştere excesivă a datoriilor suverane. Există bule imobiliare în marile orașe din întreaga lume, inclusiv Sydney, Melbourne, Vancouver, New York, Londra, Istanbul, Miami. Totodată, piaţa imobiliară din China a ajuns deja la stadiul de bulă speculativă. În plus, extinderea datoriilor suverane din SUA, Japonia și Europa se află pe o traiectorie nesustenabilă. Un colaps în oricare dintre aceste bule de credit va duce la contagiune care ne poate afecta și duce la o criză globală de lichiditate”, a declarat James Rickards în interviul menționat.
Despre crearea unei monede unice mondiale, consultantul Pentagonului afirmă că scenariul este foarte posibil să se îndeplinească.
„Este un scenariu foarte posibil. O monedă internaţională deja există. Ea se numeşte DST (Drepturi Speciale de Tragere) şi este emisă de Fondul Monetar Internaţional. Cetăţenii nu o folosesc (neputând fi utilizată ca mijloc de plată direct), având o circulaţie limitată la autorităţile monetare: FMI sau băncile centrale. DST-urile au fost emise de mai multe ori, fiind create în anul 1969, mai ales în perioade când au loc grave probleme de lichiditate. Acest proces este, însă, extrem de inflaționist și va conduce la o diminuare substanțială a rolului dolarului american ca monedă de rezervă internaţională. Elita instituţională de la Bruxelles a încercat să integreze Europa prin impunerea unui sistem monetar, bancar și fiscal comun, dar zona euro este în criză în continuare și, în general, economia Uniunii Europene nu dă semne de îmbunătățire”, a adăugat acesta.
„Moneda euro prezintă siguranţă ca element de referinţă monetară. Există multe probleme din zona euro, dar nu fiecare problemă economică trebuie neapărat să fie şi o problemă pentru monedă. Euro se poate consolida ca monedă (chiar dacă pe piața datoriilor suverane denominate în euro, acesta este în pericol). De asemenea, este important să se înțeleagă că moneda euro nu este în mod esenţial un proiect economic, ci un proiect politic. Euro va rezista fiind susţinut politic de voinţa ţărilor membre, în frunte cu Germania”, a completat James Rickards.
Citeşte interviul integral acordat de James Rickards, pe site-ul Q Magazine.