Constantin Rudnițchi, analist economic: Prognozele sunt că dolarul va ajunge la paritate cu euro. Există și variante în care analiștii vorbesc despre un dolar mai puternic decât euro (VIDEO)

Constantin Rudnițchi, analist economic: Prognozele sunt că dolarul va ajunge la paritate cu euro. Există și variante în care analiștii vorbesc despre un dolar mai puternic decât euro (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

În acest moment prognozele sunt că dolarul va ajunge la paritate cu euro, ba chiar există și variante în care analiștii vorbesc despre un dolar mai puternic decât euro, a declarat analistul economic Constantin Rudnițchi, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Constantin Rudnițchi, pe B1 TV: Probabil că investitorii și-au adus aminte că dolarul este o așa-numită monedă de refugiu

Întrebat cum ar trebui privită prăbușirea monedei euro spre paritate cu dolarul, analistul economic a explicat: „În primul rând, trebuie să spunem că, din câte vedem din datele Băncii Naționale, au mai rămas destul de puțini români cu economii în dolari și și mai puțini cu credite în dolari, ceea ce pe acest fond pentru cei cu credite, dacă ar fi avut credite, era mai complicat, deci e mai bine din acest punct de vedere. Pe de altă parte, sigur că, știm bine, în urmă cu câțiva ani dolarul era la o paritate extrem de joasă față de euro – ei bine, acum lucrurile s-au schimbat și probabil că trebuie să spunem foarte repede și cauzele, iar ele par acum destul de clare”.

„Pe de o parte, e vorba de faptul că, iată, rezerva federală americană, adică Banca centrală americană, a început să crească dobânzile la dolar, ceea ce sigur că a atras mai mulți investitori în dolari sau cumpărări de monedă americană, spre deosebire de Banca Centrală Europeană, cea care păstorește moneda euro și zona euro. BCE va crește dobânda abia din această lună, deci e un decalaj între bănci, ceea ce a dus la o orientare a investitorilor către dolar, cu atât mai mult cu cât piețele de capital, piețele financiare, sau bursele, de fapt, bursa americană și nu numai, și bursele europene, au scăzut, și atunci probabil că a fost și o ieșire de investiții de fonduri de pe burse care s-au dus către dolar”, a continuat el.

„Apoi, evident că economia americană rămâne cea mai mare din lume și probabil că investitorii și-au adus aminte că dolarul este o așa-numită monedă de refugiu, adică în cazuri de tipul acesta, cu multă instabilitate în economie, în politică, în geopolitică, investitorii se duc către monede considerate sigur, dolarul este una dintre ele, mai este și francul elvețian, sau către investiții considerate sigure, precum aurul, or iată s-a întâmplat și acest lucru și el a contribuit la creșterea dolarului”, a mai spus analistul.

O contribuție legată de scăderea euro a avut și faptul că războiul din Ucraina se desfășoară foarte aproape de UE, a adăugat Rudnițchi.

„Cert este că prognozele în acest moment sunt că dolarul va ajunge la paritate cu euro, ba chiar există și variante în care analiștii vorbesc despre o creștere a dolarului față de euro, adică un dolar mai puternic decât euro. N-am mai văzut așa ceva de la crearea monedei europene, dacă s-ar întâmpla acest lucru. Sigur că prognozele pot fi confirmate sau infirmate”, a punctat analistul economic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`