Consiliul fiscal: Reducerea CAS nu este sustenabilă fără măsuri de compensare a impactului financiar
Riscăm să intrăm într-un derapaj financiar, avertizează Consiliul fiscal, dacă se va aplica o diminuare a CAS, fără a fi luate măsuri compensatorii.
Specialiştii cred că reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS, pe care doreşte să o implementeze, cu orice preţ, Guvernul Ponta, va avea un impact negativ puternic asupra fiscalităţii anului 2015 şi ar putea declanşa procedura de deficit bugetar excesiv.
„Consiliul fiscal apreciază că adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, deşi în mod cert dezirabilă din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibilă în condițiile respectării angajamentului de consolidare fiscală asumat (ce incumbă din tratatele europene) fără identificarea unor măsuri compensatorii de dimensiuni echivalente (de amploare), reprezentate de majorări/extinderi de bază de impozitare si/sau de reducerea unor cheltuieli”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
În opinia sursei citate, o reducere de amploare a cotelor legale de CAS, dezirabilă din perspectiva reducerii poverii fiscale pe muncă, poate fi realizată cu impact bugetar neutru în măsura în care se reduc/elimină diferenţele actuale foarte mari de tratament fiscal între diverse forme de venituri (salarii, drepturi de autor, persoane fizice autorizate, microîntreprinderi etc.) care discriminează contribuabilii.