Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar va depăşi probabil 7% din PIB. Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor l-ar putea duce la 8%

Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar va depăşi probabil 7% din PIB. Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor l-ar putea duce la 8%
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Foto: Inquam Photos / George Călin

Consiliul Fiscal (CF) avertizează că deficitul bugetar va depăși probabil 7% din PIB la finele anului și există riscul să ajungă la 8%, date fiind execuția bugetară pe primele șase luni din 2024 și faptul că majorările de pensii și salarii vor genera costuri suplimentare. Asta în contextul în are Guvernul și-a asumat un deficit de 5% la finele anului.

Consiliul Fiscal, despre deficitul bugetar

„Execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2024 a consemnat un deficit de 3,6% din PIB, cu aproape 1,3 pp mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, determinat de creşterea accentuată a cheltuielilor bugetare, care a fost parţial contrabalansată de dinamica peste aşteptări a veniturilor bugetare. Evaluarea CF de la momentul opiniei asupra proiectului de buget plasa deficitul cash pe anul în curs în jurul valorii de 6,4% din PIB.

Pornind de la execuţia bugetară pe primele şase luni şi alte date, CF consideră că deficitul va depăşi probabil 7% din PIB în acest an, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB. Aceasta şi deoarece noua lege a pensiilor şi creşterile salariale acordate în sectorul public vor genera costuri suplimentare în a doua jumătate a lui 2024, iar sezonalitatea execuţiei bugetare este caracterizată de concentrarea unor categorii de cheltuieli în ultimele luni ale anului”, susține Consiliul Fiscal, în raportul său anual.

Consiliul Fiscal: E nevoie de reforme fiscale și de o colectare mai bună

CF mai susține că, în lipsa unor politici concrete de consolidare fiscal-bugetară, care să ducă la creșterea gradului de colectare și venituri suplimentare la buget, România va înregistra un deficit mai ridicat și în anii 2025-2027.

De altfel, CF atrage atenția că veniturile sunt la un nivel inadmisibil de jos în raport cu nevoile României și cu reperele UE.

„Prin reforme fiscale şi pe piaţa muncii, precum şi printr-o colectare mai bună, România ar putea avea venituri fiscale sensibil peste 30% din PIB la orizontul anilor 2027-2028, un asemenea nivel fiind necesar de atins, având în vedere provocări actuale şi viitoare. Implementarea unui plan multianual de consolidare fiscală şi utilizarea eficientă a fondurilor europene puse la dispoziţia României constituie bazele unei ajustări graduale, care să minimizeze costurile economice şi sociale asociate şi să impulsioneze o creştere economică sustenabilă, se mai arată în raport.

Datoria publică a sărit de 50%. Ce înseamnă acest lucru

Totodată, CF a atras atenția că datoria publică a ajuns la 51,6% din PIB, la finalul lunii martie 2024, potrivit Eurostat: „În această situaţie, conform art. 13, alin. (2) din LRFB, Guvernul trebuie să prezinte şi să aplice un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în PIB, aprobat prin act normativ la nivel de lege”.

„În acest context, procesul de consolidare fiscal-bugetară este stringent și inevitabil. Adoptarea, în aprilie 2024, a noului cadru de guvernanță economică al UE va sprijini procesul de consolidare, România urmând să propună un plan bugetar-structural care să asigure scăderea deficitului bugetar sub 3%”, mai susține Consiliul Fiscal, în raportul său anual, punctând că, altfel, România va trebui să implementeze măsuri de reducere a deficitului structural, care să se traducă în creșterea veniturilor la buget și eficientizarea cheltuirii banului public.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`